Норвегия ще върне на Мексико останките на брадатата жена Юлия Пастрана, която през 19 век участва в множество пътуващи изложби в Европа.

Юлия Пастрана е родена в Мексико през 1834 година.

Тя страдала от хипертрихоза - лицето и тялото й били покрити с козина.

Пастрана имала и доста голяма челюст.

Заради това получила прозвището жената-маймуна.

През 1850 година Пастрана е забелязана от гостуващи американци, които решили, че с появата й могат да направят добри пари.

Тя се съгласява да отиде в САЩ, където да участва в различни шоу програми.

По-късно я откупил Теоодор Лент, с когото тя отива на турне в Европа.

В последствие Лент се оженил за нея.

Пастрана умира в Мексико през 1860 година поради следродилни усложнения. Бебето й, което много прилича на нея, умира няколко дни след раждането.

Лент се обърнал към Московския университет с молбата да мумифицират телата на жената и бебето, като след това ги поставя в стъклен шкаф и ги излага пред публика.

Изложбите, обаче, не били много популярни и мумията на Пастрана не веднъж била препорадавана.

Тялото на жената-маймуна попада в Норвегия през 1920 година.

През 1970 г. то се оказва в Института по съдебна медицина в Осло. През 1997 г. се намира в катедрата по анатомия в Университета в Осло.

През 1994 година норвежкият сенат препоръчва тялото на жената да бъде погребано, но министерството на науките решава да съхрани тялото, за да може учените да го изследват.

През юни 2012 г Националната изследователска комисия на Норвегия препоръчва на университета в Осло да предаде останките на Пастрана на родината й Мексико.