Никога не съм бил лична марионетка. Иван Искров никога не се е возил и в частни самолети. Това обяви самият управител на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров в ефира на Българска национална телевизия (БНТ). Гуверньорът на БНБ даде за първи път интервю от месеци по казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), за да разкаже какво прави националната ни банка, за да спаси парите в КТБ и за да отговори на различни обвинения.

Инвестициите на Василев били от особено значение за властта в Сърбия
Още...

„Никога не съм бил лична марионетка", е отговорът на Искров по отношение на посоченото от Сърбия и то от банкера Цветан Василев твърдение, че управителят на БНБ, заедно с бившия премиер Пламен Орешарски, са марионетки. Иван Искров определи себе си като толерантен човек, но призна, че се чувства обиден от такива думи и то обиден за цялата ни нация. Именно заради това той вече е завел дело за клевета срещу ексминистъра на културата в правителството на Бойко Борисов Вежди Рашидов. „Един бивш министър на културата пада толкова ниско, за да разпространява клевети", коментира думите на Рашидов още Искров.

Относно думите на банкера Василев, гуверньорът на БНБ отсече, че не иска да коментира обвиняеми лица и се обърна към Цветан Василев с призив да каже какво е правил с парите на вложителите в КТБ и как ще ги върне. Искров заговори и за своите лични пари, като увери, че никога не е имал взаимоотношения с КТБ и никога не е имал депозити там.

Трябва да се стигне до олигархичния модел на КТБ, убеден е Муравей Радев
Още...

Най-добрият сценарий за казуса КТБ според Искров е тя да бъде оздравена по най-бързия начин. „КТБ обаче не може да бъде отворена само с усилията на БНБ и то не е защото БНБ не иска", заяви управителят на националната ни банка и обясни, че бъдещето на КТБ е в ръцете на имащите интерес за оздравяване акционери и не на последно място от правителството. „Ако тези инвеститори, не получат подкрепа от правителството, то БНБ не може да се разпорежда с парите на данъкоплатците", се застрахова още Искров.

И днес гуверньорът на БНБ пое пореден ангажимент за премахване на специалния надзор в КТБ, като посочи, че до 20 октомври трябва да е готова крайната одитна оценка на квесторите в КТБ. „Не трябва да има никакви притеснения между застрахованите вложители", успокои Иван Искров.  И той, както главният прокурор Сотир Цацаров, знае, че КТБ има много ювелири. „Виждам ги тези ювелири всеки ден в сутрешните студия на телевизиите и в някои от вестниците", загатна Искров, но не пожела да каже кои са тези ювелири.