Русия обяви, че не е замесена в плановете за пътуването на бившия американски сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, предаде БиБиСи.

Сега къде точно Сноудън се намира, който отлетя за Москва от Хонконг в неделя, не е ясно.

Външният министър на Русия Сергей Лавров обяви, че той не е пресякъл руската граница. Той критикува опитите на САЩ да обвинят Русия в изчезването на Сноудън, подчертавайки, че те са „безпочвени и неприемливи".

Кореспонденти обявиха, че от коментара на Лавров се предполага, че Сноудън е останал в транзитна зона на летище Шереметиево в Москва и така технически не е влязъл на руска територия.

По никакъв начин не сме замесени със Сноудън, с неговите отношения към американското правосъдие или с неговото придвижване по света", подчерта Лавров.

Той сам си решава пътя. Научихме от медиите. Той не е пресичал руската граница, допълни руският външен министър.

Позовавайки се на източници от летището в Москва, Ройтерс отбелязва, че Сноудън е пристигнал в Москва от Хонконг в неделя следобед и се очакваше да отлети за Хавана на следващия ден, но той не използва билета си.

Според източника той пътува със Сара Харисън, британски юрист, работещ за Wikileaks.

30-годишният IT експерт е издирван от САЩ за разкриване на детайли от секретна правителствена програма за подслушване и шпиониране на американски граждани, които е получил по време на работата си за Националната агенция за сигурност на САЩ.

Срещу Сноудън са повдигнати обвинения за кражба на държавна собственост, разкриване на класифицирана информация и други.

Сноудън търси убежище в Еквадор.

Припомняме, по-рано китайският топ държавен вестник похвали бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън „за свалянето на лицемерната маска на Вашингтон" и отхвърли обвиненията, че Пекин е облекчил отпътуването му от Хонконг.