Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел е решила да отдели няколко милиарда помощ, за да помогне на вълната от мигранти, които идват в Германия. През уикенда в страната пристигнаха близо 20 000 търсещи убежище, които са избягали от войната в Сирия, съобщава ДПА.

След среднощни разговори в Берлин в ранните часове на днешния ден бе одобрен пакет от 6 млрд. евро (6.7 млн. долара). 3 млрд. ще бъдат включени в бюджета на страната за следващата година, както и още 3 млрд. евро, които ще бъдат предоставени за подпомагане на провинциите и местните власти за настаняване на бежанците.

В събота Германия и Австрия се съгласиха да приемат бежанци, които са били възпрепятствани от Унгария да пътуват на запад.

Германия очаква 800 000 търсещи убежище тази година. Това е повече, от която и да е друга членка на ЕС. Драматичният скок на броя на пристигащите предизвика напрежение сред местните власти, които поискаха по-голямо финансиране от Берлин, след като правителството каза, че сирийците, които бягат от войната, са добре дошли.

Близо 20 000 мигранти, основно бежанци от Сирия, са пристигнали в Мюнхен от Австрия от събота насам, информират местни официални представители. Близо 13 000 са пристигнали само в неделя.

„Ние достигаме до границите на възможностите си", заяви говорителката на местното управление.

В навечерието на разговорите по пакета с помощ, коалицията на Меркел бе разделена относно това как да се справи с притока на търсещи убежище. Ключов коалиционен партньор заяви, че е грешно решение да се позволи да влязат хилядите търсещи убежище, които са били блокирани в Унгария.

Участващият в коалицията Християн-социален съюз каза, че Меркел трябва да заяви ясна позиция, че държавите от ЕС трябва да си поделят тежестта. Въпреки това разногласията изглежда не са изиграли голяма роля в разговорите.

Австрийските власти съобщиха, че близо 15 000 мигранти са преминали границата от Унгария през уикенда.