Министерството по европейските въпроси на Турция публикува стратегия за европейската интеграция на страната. В съответствие с документа, представен от външния министър Волкан Бозкър, страната щяла да продължи да се реформира в стремежа си към членство, въпреки политическите пречки от страна някои европейски страни, съобщава ИТАР-ТАСС.

„През октомври 2005 г. бяха открити 14 глави от преговорите между Турция и ЕС. Една от тях към настоящия момент е временно замразена. 17 глави остават блокирани от Европейския съвет или заради пречки от политически характер, поставени от някои членки на ЕС. Но въпреки всичко това, Турция продължава да работи по синхронизацията с европейските критерии", се посочва в документа.

В него се отбелязва, че за последните 12 години турските власти са приели повече от 2000 постановления и са внесли стотици законодателни изменения в рамките на преговорния процес.

Стратегията за европейската интеграция на Турция, по данни на външното министерство, сега обхваща периода до 2019 г. Дотогава ще бъдат осъществени два плана за действие: до парламентарните избори през юни 2015-а и след тях. В рамките на тази „пътна карта" ще бъдат предприети дейности по три направления: политически реформи, социално-икономически преобразования и развитие на вътрешните и външните отношения с ЕС.

Основният акцент Турция ще постави върху по-нататъшното демократизиране на страната, както и изготвянето и приемането на нова конституция. В икономическата сфера, както вече беше посочено в правителствената програма, страната ще се стреми да заеме по-добро място в световната ранглиста, както и да подобри благосъстоянието на населението.

Подкрепата за членството в ЕС бележи спад сред турското население. В стратегията се посочва, че влизането в Общността ще бъде доведено до край само при участието и приноса на турския народ. По-рано властите бяха категорични, че въпросът с членството в ЕС може да бъде решен само от всенародно допитване, на което турският народ да се произнесе по въпроса. С новата стратегия провеждането на референдум за членството в ЕС вече не е категорично условие за членство.