Хвани се на хорото! Всяка неделя, половин час преди залез, на площада в града или селото, където живееш.

Призивът е на организаторите на „Хора за Хората" (https://www.facebook.com/horazahorata) - инициатива, захванала се да възобнови хилядолетната традиция по нашите земи - заедно, хванати за ръце, да се свързваме, да се веселим и съживяваме духа и тялото си, под звуците на народна музика, в ритъма на хорото.

Пилотното издание беше на Димитровден - 26 октомври, когато за първи път пред Народния театър в София малки и големи извиха пъстро хоро под музиката на акордеониста Исус Ангелов и баща.

И така вече пет недели. След София заиграха още Кюстендил и Хасково. На 2 ноември кюстендилци тропнаха хоро на централния площад „Велбъжд", поведени от Рени Цветкова и нейната формация ТФ „Пъстри ритми", а миналата неделя и хасковлии се включиха в ритъма, като повече от 50 души - много от които млади хора, се хванаха на хорото въпреки студеното време.

Кметът на Хасково лично е подкрепил инициативата, като общината ще осигурява всяка неделя озвучаване за хората на пл. „Свобода" в Хасково.

Какво представлява българското хоро...

Хорото е енергетичен модел на нашата Слънчева система. Дори и с движението на играчите по посока, обратна на часовниковата стрелка - както се движат планетите около Слънцето - и с епизодичната промяна на посоката, по подобие епизодичното ретроградно планетно движение от гледна точка на Земята, пишат организаторите на „Хора за Хората" в групата си във Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/440736799400742

Освен повод за среща, повдигане на настроението и раздвижване на тялото, хорото има и своя тайнствен, космически смисъл, завещан от предците ни. То повдига духа и дава психична, физична, биологична и духовна сила на играещите го.

Силата на кръга, вълната на мелодията и честотата на ритъма съчетават общата енергия в съзвучие и новата вибрация повдига цялата нация - „орисват" организаторите и канят всички на хорото: тази неделя, 30 ноември, 16:00 часа, на площада пред Народния театър в София и на централните площади в Кюстендил и Хасково.

От „Хора за хората" призовават българите от други градове и села в страната да се организират свободно за ежеседмични хора на площада, като обещават да помагат с каквото могат искрата на хорото да пламне в цялата страна.