Патриарх Неофит отслужи Света литургия по случай 90-годишнината от освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски".

"Братя и сестри,

Отбелязахме тържествено 90-годишнината от освещаването на храм-паметника „Св. Александър Невски" - символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ, естествено средоточие на църковния и обществения живот в страната ни.

Замислен като храм-паметник, „в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ и за упокоение душите на падналите за освобождението на България герои", строежът му в скоро време се превръща в общонародна кауза и дело.

Храмът се строи и благоукрасява почти половин век от решението на Учредителното събрание в Търново за построяването му до освещаването през септември 1924 г. Бурите на политическите събития не прекършват у нашите предци решението да се издигне този величествен паметник на българската благодарност.

От самото си освещаване храмът „Св. Александър Невски" е действащ православен храм, в който ежедневно се възнасят молитви към Бога за целокупния български народ, българските власти и нашето войнство. Той е главен храм на православния български народ, а след възстановяването на Българската Патриаршия - и седалище на Българския патриарх.

Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма, след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала. Жест на добра воля от страна на българската държава в лицето на г-н президента и назначеното от него служебно правителство на проф. Близнашки, който засвидетелства пред българския народ и света добрите отношения между българската държава и Българската православна църква и едно мъдро държавническо отношение към духовните устои на нашата нация.

Благодарим на всички, които спомогнаха с усилия и сътрудничество това да стане факт. Благодарим на църковното настоятелство и неговия председател Преосвещения Тивериополски еп. Тихон за трудовете им по поддържането на този храм. Сърдечна благодарност и на вас, Високопреосвещени и Преосвещени архиереи, всечестни отци, братя и сестри християни, задето споделихте с нас радостта в този празничен ден!

Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на нашето Отечество и българския народ. На многая лета!", се казва в словото на патриарх Неофит, произнесено по време на тържествената литургия.

В патриаршеската катедралата присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, кметът на София Йорданка Фандъкова.