Северна Корея е увеличила своята „материална подкрепа" за терористични организации и трябва да бъде върната обратно в списъка на САЩ с държавите, които спонсорират тероризма, съобщава британския в. „Гардиън".

Комунистическият режим в Пхенян, ръководен в момента от Ким Чен-ун, беше изваден от списъка през 2008 г. по времето на бившия американски президент Джордж У. Буш, който се надяваше изолираната държава да бъде въвлечена в диалог с международната общност.

Ала според нов доклад, написан от експерта по Северна Корея Джошуа Стентън за Комисията за човешки права в Северна Корея, американските критерии за определяне на държава спонсор на тероризма са „неясни и противоворечиви".

Озаглавен „Арсеналът на терора", докладът препоръчва Конгресът на САЩ и Държавният департамент да изяснят правните критерии, които определят държавното спонсориране на тероризма и да обмислят повторно включване на Северна Корея като спонсор.

„От 2008 г. Северна Корея е увеличила употребата на тероризма като инструмент на държавната си политика, и също така изглежда е увеличила своята материална подкрепа за изтъкнати терористични организации", заявява изпълнителният директор на Комисията за човешки права в Северна Корея Грег Скарлатою.

САЩ към настоящия момент посочва Иран, Сирия, Судан и Куба като държави, спонсориращи тероризма, макар че Обама предприе инициатива за изваждането на Куба от списъка.