Многохиляден марш на опозицията в Пакистан се придвижва от град Лахор към столицата Исламабад, съобщава РИА Новости.

Опозиционният поход се оглавява от Тахир Карди, който е лидер на религиозното движение "Техрик-е-минхадж уль-Коран" /Движение на поклонниците в защита на Корана/.

За да не допуснат протестиращите да влязат в столицата, властите са блокирали подстъпите към Исламабад с транспортни контейнери и заграждения. 20 000 полицаи са разположени за охрана на столицата. Също така са дислоциирани в различни части на столицата военни от вътрешни войски.

„Червената зона", където се намират резиденцията на президента, премиера, външното и вътрешното министерство и парламентът и други важни държавни сгради, са оградени.

Протестният марш в Исламабад, организиран от лидера на ислямисткото движение е насрочен за утре и за него се събират участници от различни краища на страната.

Протестиращите смятат да устроят акции подобни на площада „Тахрир" в Кайро. В тази връзка от съображения за сигурност са закрити много офиси, магазини, предприятия.

Според информация от спецслужбите екстремистите от групировката "Техрик-и-талибан Пакистан" се готвят да извършат серия терористични атаки в Исламабад, използвайки безсилието на властите за контрол върху ситуацията.

Ситуацията в страната е изострена и заради масовите протести срещу вълната от терористични атаки в град Квета, провинция Белуджистан, при които загинаха над 120 души. Хората са наулицата и не искат да се приберат, докато властите не въведат армия за въдворяване на ред и сигурност.