Тази година единственият у нас конкурс за непубликуван роман празнува своята 10-годишнина.

Конкурсът за нов български роман на фондация „Развитие 21" е инициатива, която не само подпомага развитието на българската култура, но и дава възможност за откриване и изява на млади български таланти.

Идеята се заражда през 1996 г. сред група интелектуалци, които убеждават управителя на фондация "Развитие" Александър Александров, че романът като жанр винаги е бил най-слабото звено в българската литература и затова е добре да бъде създаден конкурс, който да стимулира писането на такива текстове и да открива млади таланти.

Още от началото конкурсът стартира с изключително авторитетно жури в лицето на председателя му акад. Тончо Жечев, Блага Димитрова, Георги Цанков, Атанас Свиленов и Начо Халачев.

Първото награждаване се състои на 18 декември 1997 г. в София, като в надпреварата са участвали близо 100 текста.
В крайна сметка четирима души печелят специална награда - Владимир Зарев, Здравка Евтимова, Димитър Бочев, Иван Робанов.

Второто издание затвърждава традицията, че конкурсът наистина е откривател на изключителни текстове и значими автори.
През 1999 година голямата награда на тържествена церемония в Руския клуб е присъдена на Георги Господинов за "Естествен роман", който впоследствие се превръща в един от символите на новата българска литература.

След кончината на изключителните авторитети Тончо Жечев и Блага Димитрова, журито бива попълнено от също толкова знакови имена за българската наука,  култура и литература.

Две поредни години текстовете на конкурса се четяха от проф. Боян Биолчев, проф. Ивайло Знеполски, проф. Валери Стефанов и писателите Алек Попов и Георги Господинов.

Благодарение на конкурса, макар и не сред победителите, е издаден романът „Образцов дом" на Ваня Щерева, който се превърна в една от най-продаваните български книги за 2005 г.

В сегашния си състав журито се състои от проф. Ивайло Знеполски и писателите Георги Господинов и Алек Попов.

За десета година организатор на конкурса е фондация „Развитие 21" с управител Александър Александров, а днес на церемония в Червената къща освен юбилия ще бъдат представине двата текста поделили си Голямата награда на последното издание на конкурса - "Тъй, както мъж целува жена, която обича"" на Петър Денчев и "Планът на Париж" на Кристин Юрукова.