Не вярвам Красимир Първанов да вземе такова решение по въпрос, който две години е обект на непрекъснати дискусии в България и на напрежение в отношенията между България и Русия, каза пред Агенция „Фокус" Петър Димитров, депутат от ПГ на Коалиция за България и бивш министър на икономиката и енергетиката във връзка с уволнението на шефа на НЕК Красимир Първанов.

„Г-н Първанов е назначение на ГЕРБ и от тази гледна точка каквито и да са действията му, те очевидно са обосновани от нещо. Може би има упълномощаване директно от премиера, прескачайки министъра, но това трябва да бъде изяснено с министъра", посочи Димитров.

Петър Димитров каза още, че не е ясно какви са дадените правомощия на Първанов, след като преговорите вървят тайно близо две години.

Кой го е упълномощил, за какво го е упълномощил, знаят тези, които са го упълномощавали", заяви Димитров.

По думите му - с подписания днес меморандум между НЕК и „Атомстройекспорт" се отлага вземането на решение за АЕЦ „Белене".

Затова се отива към нещо като мораториум, за да има време в новата ситуация, свързана със ситуацията в Япония, дори ако трябва да се внесат корекции в проектните решения. Това, което излиза днес като повод за скандал, че на практика шефът на НЕК еднолично е предрешил, че трябва да се строи „Белене" и е поел ангажимента в тримесечен срок да се подпише договор за строителството, е въпрос, който трябва да се изясни с управляващите", каза още Петър Димитров.