Ще бъде направено всичко възможно новият брой на "Шарли ебдо" да бъде на вестникарските будки още през следващата седмица. За това увери Каролин Фурес в интервю за АВС. Тя е журналист, бивш служител в изданието. Фурес се зарече, че терористичната атака над редакцията няма да заглуши свободното слово във Франция.

Припомняме, че при безпрецедентен терористичен акт във френската столица вчера бяха разстреляни 12 души, сред които редактори на сатиричното издание, посетител в редакцията и двама полицаи.

По думите на адвоката на изданието, цитирани от АФП, тиражът на "Шарли ебдо" следващата седмица ще наброява един милион копия. За сравнение, до момента обикновено се издаваха по 60 000. Освен това наполовина ще бъде редуциран обемът и така броевете ще бъдат с по осем страници.

Стана ясно още, че "Шерли ебдо" ще бъде издадено по обичайния си график - следващата сряда, информира един от оцелелите след атаката редактори. По думите му това цели да покаже, че "глупостта няма да победи".

Състоя се и среща на екипа на изданието, на която бе обсъдено неговото бъдеще.

Да имаш автомат и да избиваш хора е лесно. Не ти трябва талант за това. Талант трябва, за да бъдеш карикатурист, да бъдеш журналист, категорична е Фурес.

Винаги сме се шегували с лудите и глупави хора, които са достатъчно агресивни, за да се страхуват от рисунки, заявява журналистът и допълва, че те могат да продължат да се страхуват, защото ще има още карикатури.

Всички ние - оцелелите след терористичния акт журналисти и бившите им колеги решихме, че ще издадем следващия брой на "Шарли ебдо". Няма начин, дори и след като много от редакторите ни бяха убити, вестникът да не излезе следващата седмица, категорична беше Фурес.

По думите й автоцензурата и страхът биха били грешен подход в този момент. Това е, което джихадистите искат и знаят, че начинът да го постигнат е като убият няколко души в която и да е държава, обясни тя.

Фурес е работила за сатиричното издание през 2011 г., когато в редакцията му избухна бомба. Причина за това стана карикатура на пророка Мохамед, която "Шарли ебдо" публикува. По думите на Фурес много от бившите й колеги живеели с полицейска охрана от години заради това, но не преклонили глави пред заплахите за живота си.

Приятелите ми, които загинаха, бяха мили хора, забавни и много смели, защото знаеха, че трябва да продължат да се усмихват и да карат другите да се усмихват, докато защиватат свободната преса, описва загиналите Фурес.