32-годишна жена почина при операция от апендицит в „Пирогов".
Галина Мигохосян - Николова е била приета със силни болки в корема на 29 февруари и е решено да бъде оперирана. След операцията по метода лапароскопия обаче младата жена умира.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост, съобщават от Софийска градска прокуратура, цитирани от БНТ.

По неофициална информация за по-малко от час на място е пристигнал прокурор, който е присъствал на изнасянето на тялото от болницата и транспортирането до съдебна медицина.

От Катедрата по съдебна медицина отказаха каквато и да е информация по случая.

От прокуратурата уточниха, че разследването е започнало след жалба на съпруга на починалата. Иззети са всички документи от "Пирогов" и е назначена петорна медицинска експертиза. Случаят е възложен за разследване на СДВР.

Образувана е вътрешнолекарска комисия, която да анализира случая, съобщи пресаташето на "Пирогов" Стоян Узунов. Той отказа да отговори защо първончално информацията за случая е крита 3 дни и не даде повече подробности с мотива, че има образувано досъдебно производство.

Имената и възрастта на починалата съвпадат със самоличността на съпругата на съдия от Софийския районен съд, но никой не е потвърдил дали това е причината повечето институции да мълчат по случая толкова време.

На 29 февруари е образувано досъдебно производство  срещу неизвестен извършител. То е по чл. 123 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост, незнание или небрежно изпълнение на дейности.

Прокурор Румяна Арнаудова обясни по време на брифинг, че при тях сигналът е подаден от съпруга на починалата жена.

На този етап не може да даде данни за това колко души са участвали в операцията както и дали има предписание тези хора да не извършват своята дейност до изяснявате на случая.