Колона от руски танкове и БТР-и е влязла в Украйна в района на Димитровка, съобщава УНИАН, позовавайки се на местен журналист.

Междувременно през изминалата нощ и сутринта обстановката в Донецк е останала напрегната, като почти навсякъде са се чували взривове и стрелби.

Аварийни екипи продължават да работят по възстановяването на електроснабдяването в засегнатите райони.

Украинските сили съобщиха днес, че са си върнали завзетия от сепаратистите град Авдеевка на десетина километра северно от Донецк и са били мишена на нови атаки откъм Русия, съобщи агенция „Франс прес".

Правителствените войници водят също боеве за Иловайск, на около 20 км източно от Донецк.

Украинските сили постепенно напредват към големите градове в района, в които са се окопали сепаратистите - Донецк и Луганск. В последните дни те засилиха офанзивата в района между двата града и близо до границата с Русия, която Киев и Западът обвиняват, че снабдява с оръжие сепаратистите.

Украинският външен министър Павло Климкин посочи в тази връзка, че украинските власти разчитат да върнат под свой контрол Донецк и Луганск не чрез силови методи, а посредством преговори.

„Няма да атакуваме тези градове. Готови сме да предоставим повече свободи, повече отговорности на регионите, както и политическа и икономическа власт", заяви Климкин.

Украинските войски не са дали нито една жертва през изминалата нощ, но са били подложени на множество нападения, най-вече снощи, когато от руска територия е извършен обстрел при едно от ГКПП-тата. Тази сутрин украинските сили били атакувани от седем танка, подкрепени от автомобили, които прекосили границата близо до село Добровка, югоизточно от Донецк.

Бунтовниците са свалили украински самолет над Харцизск.

При боевете в Луганск в последното денонощие е загинал един цивилен.

Управата в Донецка област съобщи за 19 убити при сражения между украински войници и проруски сепаратисти. Според сайта на управата през последното денонощие в болниците в района са били докарани 31 ранени.

Снаряди са улучили вчера жилищни сгради в Донецк.