Ще бъдат вдигнати минималната работна заплата и най-ниските пенсии. Това стана ясно от брифинг на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков след правителственото заседание.

По въпроса дали всички пенсии ще бъдат повишени, министър-председателят каза, че засега се правят разчети за минималните и вдовишките пенсии и че са необходими няколко дни за приключването им. По въпроса от кога ще бъдат повишени, премиерът отговори: „Веднага, щом сме готови".

От своя страна вицепремиерът Симеон Дянков обясни, че е представил анализ и план за минималната работна заплата. Той съобщи, че в края на месеца ще бъде взето решение в Съвета за тристранно сътрудничество за повишаването на заплатите, като ще бъдат разгледани и анализите на работодателските организации.

Финансист номер едно допълни, ще се съобрази с решението на Конституционния съд и съобщи, че в момента при социалния министър се провежда заседание с участието на синдикати, работодатели и юристи. Припомняме, КС обяви за противоконституционно вливането в НОИ на пари от частни пенсионни фондове.

Борисов беше раздразнен от изявите на други политически лидери по темата за вдигането на минималната работна заплата и подчерта, че още от месеци включително и пред медиите е казвал, че ще иска от вицепремиера през юни разчети за минималната работна заплата и пенсиите. Според него е било ясно, че тази тема ще бъде на дневен ред.

По думите му други политически лидери се опитват с последни издихания да си приписват заслуги. Както и в неделя със завода за битови отпадъци в София - знаеха, че тази седмица ще бъде финансирано изграждането на първия етап на завода от Брюксел и се язвиха просто като за последно да се покажат по тази тема, добави той.
Припомняме, кандидатът на БСП за столичен кмет Георги Кадиев и общинският съветник от БСП Жельо Бойчев прерязаха лентата на непостроения, но обещан преди години от премиера завод за боклук край село Яна в околностите на София

Помолен да коментира поисканата от „Синята коалиция" оставка на социалния министър Тотю Младенов, Борисов заяви, че не го интересува какво казват от десницата. Ние вършим реална работа, заяви той. Сутрин като се събудят, понеже няма какво да правят - голяма част от другите политически партии решават да кажат нещо, за да имат място в новините. Не ме касае, коментира премиерът.

Борисов съобщи още, че се прави всичко възможно за подпомагане на селското стопанство. В момента върви процедура за смяна на маркерите с чипове, поясни той и отбеляза, че в това отношение в животновъдството е имало немалко нарушения.

Борисов бе категоричен: И във времето на най-тежката икономическа криза, във всички сектори - и тютюнопроизводството, и животновъдството, зърнопроизводството и всяко друго производство успяваме своевременно да дадем необходимите милиони, за да работи секторът. Близо един милиард са отишли при нашите производители, каза той и допълни, че през следващия бюджетен период нещата ще бъдат по-изрядни.