Държавна агенция "Национална сигурност" отне достъпа до информация с ниво "Секретно" на кмета на Хасково Георги Иванов.

Разрешението е отнето заради образуваните досъдебни производства срещу Георги Иванов, съобщи haskovo.info.

Заповедта на председателя на ДАНС Петко Сертов е от 17 март и е била връчена на градоначалника вчера. 

Въпреки инсинуациите, че това ще попречи на работата ми, всъщност истината е друга, заяви Иванов. Той уточни, че действително всеки ден работи с лични данни, но не и с класифицирана информация от ниво "Секретно".

Това се налага един-два пъти годишно, допълни той и посочи, че в периода 2004 - 2006 година също не е имал достъп до такава информация, но това не му е попречило да бъде кмет.

Кметът отново заяви, че зад атаката срещу него стоят ДПС на централно ниво и ГЕРБ на местно. Голямата мечта на някои депутати е да бъда отстранен, защото няма начин на избори да вземат властта, каза Иванов.

Припомняме, срещу градоначалника има повдигнати две обвинения. Първото е за вземане на подкуп по банков път от фирма "Дусман", второто е за безстопанственост по неосъществената сделка с "Билла".

По думите на градоначалника, обвиненията, които му бяха повдигнати през януари, вече са снети и е доказано, че той не е извършвал никакви злоупотреби.

Що се отнася до твърденията на някои жители на Хасково, че общината е отнемала неправомерно частни имоти и след това ги е раздавала на близки на Иванов, той заяви, че всички имотни сделки с общинско участие са проверени от ДАНС и от Сметната палата и нарушения не са констатирани.