"Ислямска държава" копае окопи и призовава за подкрепление, за да се подготви за евентуално нападение от кюрдските сили срещу тяхната крепост Ракка в Северна Сирия. Това съобщава CNN, позовавайки се на информация от активисти и кюрдски официален представител.

„Ислямска държава" превзе части от сирийския град Хасака
Още...

Джихадистите са преместили конвой от близо 100 военни автомобила, оръжие, боеприпаси и бойци от източната част на Ракка до една от базите на терористичната група в рамките на града, заяви директорът на Сирийския център за наблюдение за човешките права Рами Абдурахман.

Подсилването на т. нар. столица на групировката в Сирия се случва само ден, след като кюрдските сили, подкрепени от въздушните удари от ръководената от САЩ коалиция, са взели контрола над град Айн Иса. Тактическата победа поставя съперниците на „Ислямска държава" само на 55 км от град Ракка.

„Все още има сблъсъци с „Ислямска държава" в покрайнините на града, но Айн Иса и околните селища са освободени от терористите", заяви кюрдският министър на отбраната в Кобани.

На юг от сблъсъците, една активистка група обяви, че е наредено кюрдското малцинство в Ракка да се евакуира от града или ще бъдат задържани.

„Ислямска държава" се страхува, че кюрдите ще дадат своята подкрепа на звената за отбрана, а някои може да са и спящи клетки, така е дадено разпореждане. Всички кюрди трябва да докладват в офиса на „Ислямска държава" през 72 часа. Така че те са принудени да оставят ключовете от домовете си и да напуснат града, твърдят активистите.

Представители от града са отрекли това твърдение. На снимки обаче се вижда как кюрдски семейства бягат от Ракка.

Активисти и наблюдатели казват, че кюрдските сили все още не са готови да предприемат атака в предимно арабския град Ракка, където милицията може да се сблъска с яростната атака на добре обучени и екипирани бойци на „Ислямска държава".