За първа година БЧК ще разполага с хеликоптери, които ще могат да бъдат включени в спасителни акции. Това обявиха от Българския червен кръст на пресконференция по повод предстоящия зимен сезон в курортите.

Хеликоптерите са осигурени с договор за наем с частна фирма „Петромар". За момента се предвижда хеликоптери да бъдат стационирани в Банско, Боровец и София.

Те ще са в постоянна готовност да окажат помощ на бедстващи. Екипажите ще са на място и в случай на кризисна ситуация ще могат да реагират до десетина минути, увери директорът на БЧК Христо Григоров. Сред екипажа на хеликоптерите ще бъде включен и спасител.

От фирмата, наела хеликоптерите, не успяха да отговорят на въпроса за каква цена е осигурено ползването на летателните апарати. Мариян Беновски от фирмата уточни пред news.bg, че хеликоптерите не са нови и са наемани от чужбина и от България.

Хеликоптерите обаче няма да могат да се използват при тежки метеорологични условия, като силен снеговалеж или мъгла.

Христо Григоров поясни, че летателните апарати могат да бъдат използвани не само при случай на бедстващи хора в планините.По думите му те могат да бъдат полезни например и при транспортиране на органи или при различни бедствия. За целта въпросните хеликоптери през лятото ще бъдат стационирани близо до морските курорти.

От БЧК напомниха, че на 15 декември се открива ски сезонът и препоръчаха на любителите на зимните спортове да бъдат особено внимателни. Те трябва да бъдат добре екипирани и да подберат внимателно курортите, в които смятат да почиват.

В тази връзка от БЧК алармираха, че има сериозен проблем с договорите за охрана с по-малките планински курортни центрове. Става въпрос за обекти, които нямат обособени ски писти, но предлагат на туристите лифтове, които ги качват високо в планината. Такива места за например център „Бодрост", „Мальовица", ски център „Чепеларе", които нямат сключени договори за застраховки. Поради тази причина от БЧК настояват в законовата база да залегне изискване хотелиерите по планинските курорти да имат задължителен ангажимент за безопасността на туристите.

От БЧК съобщиха още, че работят по създаването на ориентировъчен бюлетин за лавинната опасност.

Проведените до 20 ноември 2012 г. спасителни акции на Планинската спасителна служба към БЧК са 74, като е оказана помощ на 79 души. До момента инцидентите по ски пистите у нас са 1 483.