Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън, която бързо отпътува от Западна Азия към Близкия Изток да урегулира кризата в Газа, се срещна с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и призова за усилия, които да доведат до „траен резултат" за двете страни - Израел и Палестина, съобщава Press Trust of India.

Клинтън прекрати визитата си в Камбоджа, където участва с президента на САЩ в среща на АСЕАН.

Тя ще пътува до Рамала да се срещне с палестински официални лица и до Кайро, където ще се срещне с президента на Египет Мохамед Морси.

Американският дипломат разговаря с Нетаняху повече от два часа.

Целта трябва да бъде траен резултат, който да спомага за регионална стабилност и напредък в областта на сигурността, както и за законните стремежи на израелците и палестинците", каза Клинтън в съвместна пресконференция с Нетаняху.

Според говорителя на Държавния департамент Виктория Нуланд, Клинтън е разговаряла с Нетаняху повече от два часа тази нощ в Йерусалим, както и с министрите на външните и военните работи на Израел, и други високопоставени лица.

Те запознаха Клинтън със ситуацията в Газа и заплахата от продължаващите ракети срещу израелски градове и села. Секретарят поднесе своите съболезнования за убитите и ранени израелски граждани през последните седем дни", изтъкна Нуланд.

Клинтън изтъкна, че Обама е подчертал постигането на „траен резултат" в разговорите си с египетския президент.

Ние приветстваме лидерството на Морси и усилията на Египет до този момент. Като регионален лидер и съсед, Египет има възможността и отговорността да продължи да играе решителна и конструктивна роля за този процес", изтъкна Клинтън.

„Аз ще занеса това съобщение в Кайро. Също ще се консултирам с президента Аббас в Рамала", добави тя.

Тя подчерта, че САЩ ще работят с партньорите в Израел и в региона за изход, който да увеличи безопасността на народа на Израел, да се подобрят условията за хората в Газа и да се постигне мир за всички хора в региона.

Съществено е да се предотврати ескалиране на ситуацията в Газа. Ракетните атаки от терористичните организации в Газа срещу израелски градове трябва да спрат и да се възстанови спокойствието", заяви още Клинтън.

Клинтън увери Нетаняху, че ангажиментите на Вашингтон към израелската сигурност са „солидни като скала и непоколебими". Тя поясни, че съобщението за примирие може да не бъде обявено преди срещите й в Западния бряг и Кайро.

Нетаняху заяви от своя страна, че Израел се „опитва да се съпротивлява и противодейства на терористичния артилерийски огън", който е насочен пряко към израелските граждани, като същото време Тел Авив се опитва да минимизира жертвите с ударите срещу терористите в Газа.

Той заяви, че „терористичните врагове на Израел правят всичко възможно и по силите си да увеличат броят на цивилните жертви" в Израел.

Ако е възможно постигане на дългогодишно решение по този проблем с дипломатически средства, то ние предпочитаме това. Но ако не, уверяваме ви, че Израел ще предприеме всички необходими действия да защити народа си", заключи Нетаняху.

Междувременно израелски правителствени източници обявиха, че Израел ще предостави допълнително време за дипломатически усилия, нужни за разрешаване на конфликта в Газа.

Източникът добави, че по време на разговорите Израел е настоявал „не само да се сложи край на обстрела, но също така и на контрабандата, която може да доведе до разоръжаване на Ивицата Газа".

 

В момента ние даваме допълнително време, така че споразумението може да бъде постигнато, но все още сме готови да да предприемем всички мерки за самозащита", добави източникът, цитиран от РИА Новости.

Официалният представител разясни, че всяко постигнато споразумение с „Хамас" трябва да включва гаранции не само за Египет, но и за други държави.

Междувременно израелски въздушни удари са разтърсили Ивицата Газа и палестински ракети са били изстреляни в отговор, докато американският Държавен секретар е бил в Йерусалим.

Вчера Айман Таха от „Хамас" обяви, че Израел и Газа са постигнали, с посредничеството на Египет, прекратяване на огъня.

Няколко часа по-късно Ройтерс съобщи, позовавайки се на Иззат ал-Ришк от „Хамас", че няма да има прекратяване на огъня до четвъртък, тъй като в сряда израелското правителство се очаква да отговори на предложенията на „Хамас".