Десетки хиляди се включиха в днешния пореден протест в Дъблин срещу правителственото решение водата да се заплаща, предадоха световните информационни агенции. Според организаторите от Right2Water, в демонстрацията са участвали около 80 000 души.

Профсъюзи се обявиха и за референдум за собствеността на водата, която трябва да остане държавна собственост, защото това е в интерес на населението. Организаторите заявиха, че водата е човешко право, а заплащането й отнема това право на хората.

Политици на "Шин фейн" взеха участие в протеста като заявиха, че държат правителствата отговорни за това, че не спазват обществения интерес с непосилните цени на водата, които налагат и с които обикновените ирландци не могат да се справят.

Други изказали се на протеста, сред които и арестувани на предишни демонстрации, са заявили, че те ще продължат до победа и че сметките за вода ще бъдат бойкотирани.

Хората са скандирали "Енда Кени (ирландският премиер, бел.ред.) - нито пени!"

Властите в Ирландия въведоха тези промени като част от антикризисните мерки през 2010 година. Страната бе една от най-тежко засегнатите от икономическата криза. Въпреки че излезе от плана преди година и бележи ръст, все още безработицата държи високи нива.

Очаква се първите сметки за вода да пристигнат през април тази година.