С оглед на развитието на политическата ситуация в страната и забавянето на актуализацията на бюджета на НЗОК за 2014 г., Българският фармацевтичен съюз (БФС) остро възразява срещу липсата на яснота и неосигуряването на необходимите 100 милиона лева за лекарствени продукти за амбулаторно лечение до края на 2014 година, които са жизнено важни за пациентите и функционирането на здравно осигурителната система.

Това гласи отворено писмо до медиите, изпратено от БФС. От там алармират, че парите за лекарства от бюджета на НЗОК ще стигнат до средата на месец септември. След тази дата отпускането на лекарствени продукти, реимбурсирани напълно или частично от НЗОК ще стане мисия невъзможна, както е записано в Закона за здравното осигуряване, допълват фармацевтите, цитирайки нормативния акт, според който НЗОК заплаща за лекарствата в рамките на своя бюджет.

От БФС апелират 42-рото Народно събрание, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването да проявят национална отговорност и спешно да потърсят изход от тревожната ситуация.

Настояваме липсващите 100 милиона лева за лекарства за домашно лечение да бъдат осигурени от оперативния резерв на НЗОК и да бъдат разходвани при строги мерки за контрол. Ако това не се случи в най-кратки срокове, то около 1,5 млн. души ще останат без лекарства за домашно лечение, а магистър-фармацевтите ще изпаднат в невъзможност да изпълняват рецепти по НЗОК, категорични са от БФС.

Според тях твърдения, че определени аптеки ще могат да продължат да отпускат лекарствени продукти, без да имат навременни плащания от страна на НЗОК, са спекулативни и целят отклоняване на общественото внимание от истинския проблем.

От съсловната организация си запазват правото да информират обществото и международните институции и партньори за рисковете за българските пациенти.

От там заявяват и готовност за срещи и разговори с всички заинтересовани страни, за да се гарантира непрекъснат достъп на пациентите до фармацевтични услуги и да се защитят интересите на членовете на БФС.