Назначената и впоследствие подала оставката си като зам.-шеф на Агенцията за българите в чужбина Ива Йорданова заяви, че по никакъв начин оронващите името й заглавия в медиите не я обиждат.

След тези заглавия и квалификации смело мога да кажа, че едно ме притеснява най-много - че се стимулира дебатът нужна ли е изобщо ДАБЧ. Той трябва да бъде предотвратен. Това е агенция със смисъл, заряд и е нужна, категорична беше екссъветничката на вицепремиера Илияна Цанова. Ива Йорданова съобщи и че оставката й вече е приета от служебния премиер.

Амбициите ми са да живея в справедлива държава, беше нейният коментар по отношение на намеренията й за бъдещето.

Йорданова уточни, че заместник-директорският пост в ДАБЧ по закон е назначаем, а не се определя с конкурс кой да го заеме, срещу което българи в чужбина възроптаха в няколко писма до родните медии и институции.

Поех отговорност да застана начело на ДАБЧ в изключително кризисен момент, в който започна проверка в агенцията, а поста щях да заемам до привършването на проверката. Трябваше там да влезе човек, който можеше да съдейства за нея, обясни ситуацията Ива Йорданова.

Образованието и опита ми са достатъчни. Но и не само опит е нужен в тази ситуация, а още адекватност, прозрачност, обективност. Това не е пътрвият път, в който се проверява ДАБЧ.
Исках да бъда гарант, че проверката няма да бъде заметена под масата, категорична беше тя.

По отношение на връзката на Ива Йорданова с лидера на СДС Божидар Лукарски, тя категорично заяви, че той не е лобирал за нейното назначение.

С г-н Лукарски се запознахме, когато влязохме в листата на Реформаторския блок за кандидати за Европейски парламент. Всеки от нас е имал личен опит и кариера преди това, обясни накратко развоя на отношенията между двамата.

Йорданова отново поясни, че според закона ръководител на ДАБЧ се предлага от премира, по предложение на ресорния министър. Не е тайна, че бях съветник на вицепремиера с този ресор Илияна Цанова, тя ме предложи за поста, допълни младата дама.

Що се отнася до проверката, която тече в Агенцията за българите в чужбина, без желание да спекулира, Йорданова съобщи, че има редица доклади, проверки и становища, според които в ДАБЧ има противоречиви практики и съмнения за нарушения на закона за българското гражданство. Надявам се че колегите, които работят по доклада, ясно ще отчетат нередностите, заяви тя.

Ива Йорданова обяси, че функцията на ДАБЧ да издава удостоверенията за българско гражданство не е маловажна, но според нея процесите, така както са заложени, създават предпоставки за непрозрачни процеси.

Честно казано не ми се иска, трудно ми е да вярвам, че атаките срещу мен са били политически. Надявам се да не е така, заяви още тя в коемнтар на писмата от българи в чужбина, както и всички съмненния около нейната квалификация.

Аз август месец подадох оставка като председател на Контролния съвет на ДБГ, както и от изпълнителния съвет на РБ, направих това като личен избор, предвид публичността на отношенията ми с г-н Лукарски. Смятам, че беше достойно, за да не създавам у никого съмнения за конфликт на интереси, категорична беше Йорданова.

По думите й обаче тя не прави жертва в името на любовта, защото според нея политическите и кариерни амбиции са в друга орбита.

Нямам съмнения в капацитета и опита си, категорично заяви Ива Йорданова и за пореден път изреди образователните си степени и специалности. В заключение тя отново настоя за публичен конкурс за директорското място в ДАБЧ, който да бъде излъчван и на живо в интернет, и на който тя ще се яви, за да изчисти съмненията около името си.