С повече договорени минимални осигурителни доходи се похвалиха на пресконференция от КНСБ. И тази година от синдиката са седнали на масата за преговори с работодателите под погледа на Министерство на труда и социалната политика, за да обсъдят и определят минималните осигуровки за различните икономически дейности.

Успяхме да договорим 43 икономически дейности от общо 85", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той изчисли, че тези минимални осигурителни доходи се отнасят за 1,2 млн. българи, което представлява 40 на сто от всички заети лица у нас.

От синдиката са доволни от постигнатите споразумения за предстоящата 2016 г., защото това е два пъти повече в сравнение с настоящата година.

„КНСБ неотклонно защитава нуждата от договаряне на минималните осигурителни прагове, тъй като с тях на светло излизат истинските доходи на работещите", отбеляза Димитров.

През следващите дни споразумения ще бъдат подписани и с представители на работодателските организации от секторите туризъм, горско стопанство, хляб и хлебни изделия и ВиК.

Най-трудно за синдикатите е да се споразумеят за минималните осигурителни доходи в сектора за производството на алкохол и напитки, тъй като от бранша отказват да обещаят с колко най-малко ще осигуряват служителите си.

Въпреки успеха, от КНСБ отбелязаха, че на преговорите се вижда масово отсъствие, несериозно отношение, неглижиране на темата от страна на някои работодателски структури. Трудности при договарянето от КНСБ са срещнали и в дейностите от леката промишленост, най-вече в сектора на шивашките услуги.

„Именно в леката промишленост сивият сектор е най-голям. Всички знаем, че над 45 % от шивашките предприятия работят гаражно", изтъкнаха от синдиката.

Те разказаха още, че някои от работодателските организации продължават да бъдат против договарянето на минималните осигуровки на служителите.

„Ние обаче продължаваме да твърдим, че минималният осигурителен праг не ощетява пазара", заяви президентът на КНСБ.

Той обърна внимание и на това, че квалифицираните работници се нуждаят най-много от обещания за минимални осигуровки, тъй като са все по-малко на пазара.

„Важното е, че все пак накарахме работодателите да седнат на масата и да преговарят", доволни заключиха от КНСБ.

Въпреки трудностите, все пак в сектора за производство на облекло синдикатите са успели са договорят следните минимални осигурителни доходи за следващата 2016 г.: ръководителите вече ще бъдат осигурявани на 890 лв., вместо на 837 лева. Тези цифри при специалистите са от 622 лева на 650 лева.

Неквалифицираните работници в бранша също ще имат по-високи осигурителни доходи в размер на 420 лева, вместо досегашните 374 лева.

В сектора растениевъдство и животновъдство най-голямо увеличение ще получат техниците, като ще усетят с 10 % по-висок минимален осигурителен доход.

В търговията на едро и дребно също се забелязва увеличение с около 10 на сто.

При строителството на сгради по-висок минимален осигурителен доход ще усетят най-вече квалифицираните работници, при които увеличението е 7 %, а най-малко ръководителите в бранша - 2,7 %.

От синдиката се оплакаха, че макар и да се водят преговори, все още им е трудно да постигнат споразумения за минимални осигурителен доход в секторите транспорт и здравеопазване.

В сектор енергетика също ще бъде забелязано увеличение. То ще е най-голямо за помощния административен персонал.

Нискоквалифицираните работници в сектор транспорт ще получат с 4.8 % по-високи минимални осигурителни доходи.