26% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори се провеждаха днес. Това сочи последното социологическо проучване на „Екзакта Рисърч”, съобщи БНР.

Според социолозите след ГЕРБ разпределението на гласовете е следното:

15% биха подкрепили БСП, а 7 на сто – ДПС. След либералите се нарежда Реформаторският блок с 6% от гласовете, а България без цензура остава с 5 на сто с уточнението, че изследването е проведено преди ВМРО да напусне коалицията ББЦ .

Социолозите отбелязват, че ГЕРБ повишава електоралната си подкрепа с 2%, а БСП я понижава с пет пункта.

АБВ би спечелила 3% подкрепа, а националистическите формации НФСБ и Атака – по 2 на сто.

Силно намалява доверието в основните институции, отбелязва Лидия Йорданова от „Екзакта” и уточнява, че подкрепата е достигнала дъното спрямо началото на прехода у нас.

Рекордно нисък е процентът българи, които подкрепят работата на Народното събрание - 8,5%. Правителството на Пламен Орешарски, след една година управление, е одобрявано от 17 на сто. 10% одобрение губи и прокуратурата, но си спечелва нови 8 на сто неодобрение.

БНБ е одобрявана от една трета от българите, но управителят й Иван Искров се ползва с по-ниско доверие.

Изследването сочи още, че най-популярните политици у нас са жени. Столичният кмет Йорданка Фандъкова, следвана от еврокомисарят Кристалина Георгиева имат съответно по 52 и 51 процента одобрение. Двете дами са единствените, които се ползват с повече одобрение, отколкото неодобрение, уточняват социолозите.

След тях в класацията са Росен Плевнелиев, Бойко Борисов, Георги Първанов, Томисав Дончев и Лиляна Павлова, Цецка Цачева и Янаки Стоилов, Цветан Цветанов и Красимир Каракачанов. Най-ниският рейтинг в класацията е този на Волен Сидеров.

Само 17% от българите пък одобряват Сергей Станишев. Изследването показва, че от твърдото ядро на БСП, поне 30 на сто не го одобряват. Неговата смяна начело на столетницата ще окаже голямо влияние накъде ще се движи доверието и в партията, смятат социолозите.

Относно бъдещите управленски коалиции, само 6% от анкетираните смятат, че ГЕРБ и БСП могат да си партнират. Малко повече – 8 на сто са за ГЕРБ и ДПС. Самостоятелно правителство на ГЕРБ очакват 19%. 15 на сто очакват кабинет от ГЕРБ и Реформаторския блок. 7% поддръжници има и вариантът следващият кабинет да е съставен от ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ.

31.2% са хората, които няма да гласуват.