От КНСБ разпространиха позиция, че ВМЗ-Сопот се води умишлено към несъстоятелност с цел да се смени собствеността на дружеството.

Федерацията на синдикатите от военно-промишления комплекс смята, че няма да има възможност да се изплатят заплатите и осигуровките на 2500 оръжейници и ще бъдат загубени трайни работни места, защото ръководството се оправдава с липса на средства за ремонт, необходим за производството.

От КНСБ прогнозират, че след два-три месеца ВМЗ ще изпадне в производствено-технологичен и финансов колапс, но това може да бъде спряно с ново и професионално ръководство на дружеството, се посочва в позицията.

Синдикалистите напомнят поредицата от взривове и инциденти на територията на ВМЗ Сопот, както и нарушената и неясна производствена програма на дружеството, допълнително затормозена от честата смяна на ръководството.
Освен това от синдиката изразяват подозрението си в професионалните качества на някои от новите ръководители.

По наша преценка в момента във ВМЗ Сопот няма яснота за бъдещето на дружеството.

„Изразявайки нашата тревога, заявяваме категоричната позиция, че по наша преценка ВМЗ Сопот се води умишлено към несъстоятелство и чрез процедура по несъстоятелност се цели да се смени собствеността на дружеството", заявяват от КНСБ.

Синдикалното ръководство и членовете на КНСБ заявяват своята готовност със синдикални и граждански действия да защитят бъдещето на сопотската оръжейница, своите работни места и хляба на семействата си.