Палестинският президент Махмуд Абас ще представи пред арабските външни министри следващата седмица план за определяне границите с Израел и прекратяване на окупацията на Западния бряг в рамките на три години, съобщава „Аарец".

Той също ще го представи пред държавния секретар на САЩ Джон Кери тази седмица.

Според Махмуд ал Хабаш, приближен на Абас, планът ще включва подновяване на преговорите с Израел в период от 9 месеца и изтегляне на Израел от Западния бряг в рамките на три години. Представителят подчерта, че предложението формира основата за разговори, на които първите три месеца ще бъдат предназначени за установяване на границите. Преговорите ще се фокусират по други ключови въпроси след този период.

Палестинците поддържат искането си за замразяване застрояването по време на тримесечния период, каза Хабаш. Той подчерта също, че палестинците настояват да бъдат освободени още затворници от израелските затвори.

Абас ще представи плана си на среща на Арабската лига в Кайро между 7 и 9 септември. Палестинците вярват, че Абас ще успее да осигури подкрепата на арабските външни министри, след като вече получи тази на Саудитска Арабия и Египет.