Без особени скандали и караници, за разлика от дебатите при бюджета на НЗОК, преминаха обсъжданията и гласуването на второ четене на бюджета за 2014 г. на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Очаквано депутатката от ГЕРБ Даниела Дариткова, която бе председател на здравната комисия в предишното Народно събрание, откри разискванията по бюджета за следващата година на Министерството на здравеопазването.
Тя пожела 7 млн. лева, отделени за службите, да отидат за фонда „Ин витро”. Дариткова подчерта, че според финансистите в нереформирана система не бива да се наливат пари. Как ще се покриват основните дейности на МЗ, притесни се тя. Според нея увеличението с 10% на заплатите в спешната и психиатричната помощ няма да направят професията по-привлекателна. Дариткова изтъкна, че кризата в здравеопазването се задълбочава.

Настоящият председател на здравната комисия Нигяр Джафер пък благодари на финансовия министър Петър Чобанов, че е показал различен модел на работа към здравеопазването от неговия предшественик Симеон Дянков. Тя също поиска бюджета на МЗ да се увеличи с 29 милиона лева, като се намалят разходите по лихви за централния бюджет с 22 милиона лева, а останалите да се вземат от парите за подслушване.

Когато става въпрос за здравеопазване, в критиката, която отправяме от тази трибуна към управляващите, трябва да започваме със самокритика. С тези думи Йордан Цонев от ДПС се обърна към депутатката на опозицията Даниела Дариткова.
Предстои ни да направим реформа, да изберем модела й и да постигнем съгласие, уточни той.

Трябва да се избягва системата на здравеопазването да се използва за политика и тук ще получите подкрепа, отговори му тя като подчерта, че би подкрепила всяка промяна в този бюджет, стига да я има. Няма стратегия, а обещавахте на стоте си дни, че е готова, упрекна тя управляващите.

Цонев обаче я контрира с обяснението, че нов модел не може да стартира без финансов ресурс, след като резервът за здравеопазване вече е изразходен.

С вота си народните представители не подкрепиха предложението на Дариткова и група депутати от ГЕРБ за промени в текстовете за бюджета на МЗ. Едва 27 депутати подкрепиха опозицията.

Нужната подкрепа обаче срещнаха текстовете, редактирани и подкрепени от здравната комисия към НС. 86 народни представители гласуваха за,  16 бяха против, а 10 депутати се въздържаха от гласуване.