Бой за земеделския министър Мирослав Найденов, много болка за Бойко Борисов подготвят от БСП.

Повод за заканата към премиера Бойко Борисов стана неговата реплика, че българите са като неговите кучета и трябва да се държат изкъсо.
Корнелия Нинова излезе със специално обръщение към премиера:

„Г-н Борисов, много унизително и обидно е да наричате българските граждани кучета, но ако смятате така, знайте, че ухапването от тях много боли, а лечението е тежко", изтъкна Нинова, който скоро бе хапана от кучета.
Гответе се през октомври за много болка, каза още тя и допълни, че наесен Бойко Борисов трябва да се подготви за дълга и тежка реанимация.

Лидерът на БСП Станишев посочи от своя страна, че изказването на премиера е неприемливо и припомни, че то не е първото на Борисов.
За пример той даде изказването на Борисов в Чикаго, където той говори за лошия генетичен материал в България.
Станишев припомни, че и той много обича кучетата, но неговото не го държи изкъсо.

По думите му българското общество твърде много проявява търпение към хулиганското поведение на премиера и към неговото презрение към българските граждани. БСП призова медиите и гражданите да не проявяват повече търпимост към подобно поведение.

Според Станишев най-добрият начин гражданите да изразят нетърпимостта си към самозабравили се политици е чрез избори. Станишев изтъкна, че няма европейска страна, в която при такива думи на министър-председателя той да оцелее.

Председателят на БСП отбеляза, че не очаква премиерът да се извини на българските граждани, въпреки че дължи извинение.

"Изглежда Созопол изкушава към политически жаргон", изтъкна по-късно Лютви Местан по време на брифинга на ДПС. Той припомни, че именно в Созопол, Божидар Димитров е говорил за „шибания народ".

От ДПС предположиха, че или заради флуиди, или заради близостта до Димитров се е родила репликата на премиера за кучетата. Според Местан възможно е за премиера на България да има близост между думите „шибан" и „чиба".

Междувременно от СДС настояха премиерът Бойко Борисов да се извини на българските граждани за казаното от него.

Помолен да коментира изказването на премиера Бойко Борисов за днешната пресконференция на БСП, че не желае да се занимава с лъжите на Станишев, соцлидерът заяви:
Винаги съм се учудвал кога на г-н Борисов му остава време да бъде министър-председател.

Станишев посочи, че е благодарен за вниманието на министър председателя и посочи, че първото нещо, който Бойко Борисов направил след като стана премиер на страната е да си сложи телевизора в кабинета.

Сергей Станишев посочи още, че ако министър-председателят е забравил то левицата може да му припомни видео материал от изказването му в Чикаго.

Социалистите подновиха поканата си към Синята коалиция да инициират вот на недоверие и обещаха своята подкрепа.

Заканата на БСП към Найденов беше пък по повод предположението на червените, че се подготвя приватизация на активите на Селскостопанската Академия.

Станишев заяви, че зам.- земеделският министър Георги Костов е сочен за бъдещ ръководител на Академията. Според Станишев съществува грозна схема с участието на Синята коалиция Георги Костов да заеме поста и да подготви приватизацията на активите на Академията.

В замяна сините ще се откажат от идеята си за вот на недоверие в сектор земеделие.
Хората в Академията са обезпокоени от намерението за назначаването на Костов, защото в негово лице виждат ликвидатор, смята Станишев.

По думите му БСП ще се противопостави с всички мерки на това. Найденов трябва да е наясно, че ще яде много бой, закани се Станишев.

Припомняме, одит на Сметната палата откри много нарушения в академията, ръководена от бившия зам.земеделски министър в кабинета на Тройната коалиция проф. Светла Бъчварова.
Найденов заяви, че на основание одита - който е изпратен на прокуратурата, ще поиска уволнението на Бъчварова, а днес в късния следобед със заповед на премиера Борисов Бъчварова бе уволнена, а зам.министър Костов пое временно длъжността й като шеф на академията.