Вашингтон обвини директно Иран, че подпомага с обучение и техника военните, верни на режима на сирийския президент Башар ал-Асад. Това стана ясно от думите на предателя на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси.

Според него обаче военните, останали верни на режима, съвсем скоро ще започнат да изпитват сериозни проблеми и ще отслабят силите си. Те имат проблеми с доставките на оръжие, имат морални проблеми и всякакви други, които съвсем скоро ще си проличат, убеден е топ американският военен.

Демпси съобщи още, че бунтовниците в Сирия са успели да свалят боен самолет на сирийските ВСС, въпреки че властите в Дамаск твърдят, че той е паднал заради техническа неизправност.

Военният министър на САЩ Леон Панета също посочи, че вече е очевидно, че Иран подкрепя сериозно режима в Сирия. По този начин, според него властите в Техеран на практика се присъединяват към масовите убийства в Сирия, извършвани от режима.

Наблюдаваме нарастващо присъствие на Иран в Сирия и това ни притеснява сериозно, отсече той.

Междувременно, бившият сирийски премиер Риад Хиджаб обяви, че режимът в Сирия е пред колапс. Режимът контролира едва 30% от територията на Сирия.
Той се е срутил военно, икономически и морално, заяви експремиерът на размирната страна, който по-рано дезертира и премина на страната на бунтовниците.

Хиджаб говори по време на пресконференция в столицата на Йордания Аман. Преди дни САЩ отмениха санкциите, които бяха наложили срещу него, припомня АФП.