Родителите на убитата през април миналата година 8-годишна Александра Тодорова от Поморие искат доживотен затвор и 400 000 лв. кръвнина. Бургаският окръжен съд днес даде ход на делото, което ще продължи до 22 януари, съобщава Дарик.

Припомняме, момиченцето бе жестоко убито в началото на април 2014 година. Детето изчезна на връщане от училище. То е убито от наемателката на апартамент в същия вход, в който живее - Атанаска Георгиева. Трупът на момиченцето бе открит под леглото й. Атанаска подмамила Александра у дома си след училище и я удушила. Цяла нощ стояла на стол на терасата си, докато родителите на долния етаж били в шок от притеснение. На следващия ден Атанаска бе арестувана и направи пълни самопризнания.

На днешното първо заседание присъстваха бащата и майката на Алекс, обвинената за убийството Атанаска Георгиева и майка й. По време на процеса предстоят да бъдат разпитани 12 свидетели. Различни съдебно-медицински експертизи ще бъдат представени от 12 вещи лица. Георгиева обеща да разкаже своята истина за деня на убийството 10 април 2014 г.

Обвиняемата Атанаска Георгиева не се признава за виновна, уточнява БНР. Майката на убитото момиче - Евелина Тодорова и адвокатът й Росен Кожухаров, заявиха, че очакват да научат истината и искат справедливо наказание. Според тях именно в съдебната зала ще проличи дали истината по този случай е разкрита.

Атанаска Герогиева е невинна, твърдят Светла Димитрова - майка на подсъдимата и служебният й адвокат Калин Янев.
Клиентката не се признава за виновна, дала е обяснения. Твърди, че не е извършила убийството, а убийството е извършено от друго лице, коментира адвокат Янев.
Майката на Атанаска също заяви категорично, че дъщеря й не е виновна и обеща да каже всичко, което знае, утре.

Според обвинителния акт 8-годишната Александра е убита по особено мъчителен начин чрез задушаване на 10 април миналата година. Престъплението е извършено в таванско помещение, обитавано от подсъдимата Атанаска Георгиева.

В съдебната зала днес вещите лица, които са извършили общо 16 експертизи по време на досъдебното производство, заявиха, цитирани от „24 часа", че ДНК профил, който съответства на Атанаска Георгиева, е изолиран от смес от клетъчен материал, иззет от палтото на 8-годишната Алекс и от тиксото, с което е задушена.

Съдебният лекар д-р Косьо Янков, който е присъствал на огледа и е извършил аутопсията, смята, че при умъртвяването на детето е имало елемент на изненада. Алекс е била издебната в гръб и не е имала възможност да се съпротивлява. Торбичката е била поставена на главата й, тя е била притисната в областта на шията за около 1 минута и е загубила съзнание. През това време детето е осъзнавало какво се случва с него.

Смъртта е настъпила относително бързо - в рамките на 3 до 5 минути, каза още д-р Янков. Съдебният лекар уточни, че след като е сложила найлонова торбичка върху главата на Алекс, извършителката я омотала с широко тиксо. Именно върху лепкавата страна на тиксото експертите са успели да намерят отпечатък от ляв показалец на Атанаска Георгиева, както и да изолират ДНК от епителна тъкан.

ДНК от смес от клетъчен материал е установена и около яката на палтото на момиченцето, което е иззето по-късно от квартирата на Атанаска.