Министър-председателят Бойко Борисов изненадващо дойде в парламента и вся смут сред журналисти и депутати. В кабинета на Цецка Цачева той събра представители на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, както на собствената си партия ГЕРБ.

След краткия разговор реформаторът Радан Кънев обясни, че премиерът е дошъл, за да се консултират позициите за декларацията за арменския геноцид, върху която парламентът дебатира.

Въпросът беше дали да се отложи днешният дебат, обясни Кънев. Според него отлагането на дебата по тази тема се случвало нееднократно и по думите му това е срамна страница в историята на българската парламентарна дейност. По-редно било да се проведе дискусия за декларацията, в която да се осъди арменският геноцид от страна на Османската империя.

Това е много важен момент, много важен ден в българския парламентаризъм и изобщо в българката история, категоричен е Радан Кънев. По думите му, хубаво е, че премиерът е оценил този факт и е дошъл в законодателния орган.

Кънев бе категоричен, че реформаторите няма да позволяват намеса от никой посланик в гласуването по отношение на декларацията.
По мнението му, днешният ден е от тези дни, в които страната ни трябвало да покаже смелост и решителност, както и честност към историята. Той е убеден, че България е готова да бъде честна към историята.

„Разбрахме, че премиерът Бойко Борисов е тук. Поканете го в зала и ако има какво да каже по този въпрос, му дайте думата", обяви новината и в пленарна зала депутатът от „Атака" Десислав Чуколов.
Той обаче сигнализира и за това, че на балкона в зала има представители на турското посолство, влезли с пропуски на депутати от ДПС.

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен - трябва да признаем масовото изтребление над арменците от страна на Османската империя. Историята си е история, жертвите са си жертви, заяви той в кулоарите на НС и подчерта, че този ден трябва да бъде възпоменаван.

Стана ясно обаче, че ГЕРБ ще има свое предложение за текста на декларация, с която трябва да излезе законодателят - „масовото изтребление" вместо геноцид на арменците да бъде признато. Аз мисля, че ще се намери консенсус в тази посока, коментира Бойко Борисов.

Надявам се, че ясното разграничение между Османската империя и сегашна Турция и безспорно историческият факт, че са изтребени хора и убити, ще се отчете, каза премиерът Борисов.