Гръцкият министър-председател Андонис Самарас номинира бившия европейски комисар Ставрос Димас за кандидат за президент, съобщи ДПА.

Вотът за президент, който в Гърция се избира от парламента, може индиректно да реши дали Самарас ще запази своя пост и как страната ще продължи в усилията си по съживяването на икономиката.

Номинирането на Димас дойде ден след като водената от консерваторите управляваща правителствена коалиция обяви, че измества президентския вот по-рано в опит да сложи край на политическата несигурност. По принцип изборът беше насрочен за февруари.

73-годишният Димас ще се изправи за президентския пост, който в Гърция има предимно церемониална роля, като изборът по Конституция ще протече в до три тура на 17, 23 и 29 декември.

„Той е смятан за човек, който обединява и вдъхновява. Той обединява гражданите отвъд партийните им предпочитания и вдъхва сериозност, доверие и уважение”, заяви Самарас и добави, че Димас е оценяван високо от гръцкото общество и уважаван от международната общност.

Коалиционното правителство, оглавявано от Самарас, е подкрепяно от 155 депутати в парламента. Ако Димас не бъде избран, правителството обяви, че ще предизвика предсрочни парламентарни избори.

„Президентските избори се превърнаха в предлог за предизвикването на предсрочни избори. Така че, докато ние се стабилизирахме финансово и най-накрая навлязохме в период на възстановяване, облаците на политическа несигурност започнаха да надвисват отново над Гърция”, подчерта гръцкият премиер.

Димас беше еврокомисар по околната среда от 2004 до 2010 година и гръцки външен министър от ноември 2011-а до май 2012 г. Към настоящия момент той е заместник-председател на управляващата партия „Нова демокрация”, чийто лидер е Андонис Самарас.

Изборът на президент изисква 200 депутати да гласуват за него в 300-местния парламент при първия тур. Ако тази кота не бъде достигната, на втория тур също са необходими 200 гласа. Ако и тогава не се спечелят, при третия тур вече са необходими 180 гласа, за да има избран президент.

Само правителството може да предложи кандидат за президент. Опозиционните партии нямат тази възможност.

Основната опозиционна крайно лява партия СИРИЗА приветства по-ранното провеждане на избора за президент, подчертавайки, че това ще доведе до победа за партията.

Проучванията на общественото мнение показват, че СИРИЗА, която е ярък противник на спасителния план на Еврогрупата, ще победи правителствената коалиция при избори в близко бъдеще.