Чуждестранни джихадисти използват безопасни жилища в южната част на Турция, за да прекосяват границата със Сирия и да се бият срещу правителствените войски, научи БиБиСи.

Мъж, който е използвал къща до граничния турски град Райханлъ, заяви, че повече от 150 души, включително 20 британци, са я използвали през последните три месеца.

Пътят през Турция, използван от свързани с „Ал Кайда" чуждестранни джихадисти, сега значително е организиран.

По думите му джихадистите обикновено „са оставали за ден или два преди да пресекат границата със Сирия и са се връщали, колкото да изчакат самолетните полети до страните си".

Боец от Франция е казала за БиБиСи, че „има хиляди като нас, буквално от всеки ъгъл на света".

И ние всички сме Ал Кайда", добавил той.

Джихадистът, бивш студент във Франция, поясни, че той се е присъединил към бригада от 8 хиляди мъже. Според него бригадата наскоро се е обявила в полза на радикалната ислямска организация Ислямска държава Ирак и Велика Сирия.

Джихадистите не само се бият срещу режима на Асад, но систематично удрят и бойци от Сирийската свободна армия.

Опозиционни активисти обявиха, че джихадистите са унищожили сирийската революция.

Бивш командир на Свободната сирийска армия заяви, че е видял джихадисти как бият негов приятел с железни тръби, смазали му главата с кутии за муниции и после го убили.

Ръководителят е бил заловен от джихадисти. „Те ми казаха, че ние не сме истински мюсюлмани", подчерта командирът.

Ние организирахме революцията за свобода и равенство, но джихадистите не искат това. Те дойдоха, за да унищожат Сирия", каза той.

По думите му той е един от малкото от неговата група, които са оцелели.