За усилено полицейско присъствие и удвоени патрули на "Общинска охрана" в Стария град в Пловдив се договориха на днешна междуведомствена среща представители на Пловдивската община и Четвърто РПУ.

Повод за спешните мерки е регистрирания рязък скок на кражбите и грабежите в културния резерват от около година, предаде Радио Пловдив. По думите на жителите и концесионерите там вандализмът през последния месец е вече нетърпим .

Структурите на местната власт и полиция са изготвили проект за постоянна охрана на културната емблема на Пловдив, който до месец се очаква да бъде одобрен и в резултат на това да се отпуснат необходимите сили и средства, които в момента са хронично недостатъчни, призна директорът на фирма "Общинска охрана" Георги Бояджиев.

По думите на неговия заместник Еньо Колев, полицията няма ресурс за плътна охрана на Стария град, и затова общинската охранителна фирма върши тази дейност на "добра воля" и без точно регламентиран статут.

Един от най-засегнатите от престъпните набези - концесионерът Александър Секулов изрази недомуението си от "абсурдната" според него ситуация, че този признат за емблема на Пловдив обект с Национално значение, какъвто е Старият град, е оставен на произвола на престъпниците.

Страните се договориха за съвместна среща след месец за да анализират резултатите от набелязаните мерки за противодействие на престъпността в Културния резерват.