По време на срещата си с американския президент Брак Обама в Белия дом, израелският премиер Бенямин Нетаняху е подчертал отново колко важно е да не се допуска Иран да притежава ядрено оръжие, предаде "Ройтерс".

Той заяви, че се надява това все още да е обща цел и за двете държави и разчита Вашингтон да окаже натиск в преговорите по ядрената програма. Нетаняху отново повтори, че целта на иранците е да отпаднат санкциите на Запада, за да нямат пречки пред ядрените си планове.

Преди срещата им, Обама зави, че се надява да покаже на госта напредъка, който е бил подтигнат в преговорите.

САЩ критикуват нови израелски строежи в палестински територии

Още...

През септември, пред Общото събрание на ООН Нетаняху обяви, че Техеран, въоръжен с ядрено оръжие, е по-голяма заплаха от терористична група Ислямска държава.

Няма съмнение, че Ислямска държава трябва да бъде победена. Но да се разгроми тази групировка и да се остави Иран с неговата ядрена мощност ще означава победа в битката, но загуба на войната, в традиционния си стил предупреди Нетаняху.

Също така израелският премиер отбеляза, че Иран е "очаровал" Запада и е направил възможно премахването на международните санкции, и този факт означава, че съществуващите пречки пред създаването на иранската бомба са отстранени.

Преговорите по иранската ядрена програма ще бъдат подновени по-късно този месец и Техеран се надява да завършат успешно преди крайния срок 24 ноември.