Помощник-пилотът на катастрофиралия в Южна Франция самолет на Germanwings изглежда е искал да „унищожи самолета", обяви френски прокурор, цитиран от световни агенции.

„Имало е преднамерено желание за унищожаване на този самолет. Изглежда помощник-пилотът е дишал нормално. Той не е казал нищо, след като капитанът е напуснал кабината", каза на пресконференция прокурорът на Марсилия Брис Робин, който разкри името на въпросния пилот - Андреас Любиц.

Интерпретацията е направена 48 часа след катастрофата, тук съм предпазлив, но за нас най-правдоподобно и реалистично е, че Любиц нарочно не е отворил кабината на капитана и е натиснал бутона за загубване на височина, каза още той.

Ние чухме капитана да моли помощник-пилота да поеме контрол над самолета, след това чухме звук при размяна на местата и затварянето на врата. Предполагаме, че той е отишъл да се облекчи. Помощник-пилотът е бил сам в пилотската кабина. В този момент той е натиснал бутоните за снижаване на самолета. Вторият пилот очевидно се е възползвал от отсъствието на капитана. Не е имало контакт между двамата пилоти през последните 8 минути от полета, продължи Робин.


Андреас Любиц

От думите на прокурора се потвърждава, че не е имало сигнал от самолета за авария и не е било отговорено на диспечерите.

Според него действията на тази височина могат да бъдат само преднамерени.

Чухме капитана да се опитва да говори с помощника си чрез интерфон, но отговор от помощник-пилота няма. Също ние можем да чуем дишането на помощника до удара, което предполага, че той е бил жив до катастрофата, разясни още Брис Робин.

Нарочно е загубена височина. Не е загуба, която е анормална. Но не е имало причина да го прави или да не позволи на капитана да се върне в кабината. По отношение на теорията за здравословен проблем, изглежда, че той е дишал нормално, така че не изглежда да е имал сърдечен удар, например, смята прокурорът.

Данните от „черната кутия", по думите му, показват, че пътниците не са знаели какво се случва до последния момент. В последните секунди можем да чуем само крясъци. Загинали са на място, заяви Робин.

Помощник-пилотът е германец, не знаем етническия му произход. Той не е отбелязан като терорист, разкри още подробности прокурорът на Марсилия.

Започнах официално разследване за предумишлено и непредумишлено убийство. Може и да се промени, заяви прокурорът, допълвайки, че не знае от кой германски град е помощникът на капитана.

Не може да се каже още, че това е терористичен акт. Няма да използвам думата самоубийство, защото е имало 148 души на самолета, каза Робин.

От германската прокуратура потвърдиха, че само единият от двамата пилоти е бил в кабината, но не знаят точно кой е бил в нея.

Според „Билд" 28-годишният Любиц и е от Монтабаур в Рейнланд-Пфалц. Има 630 летателни часа. Кметът на западния град Монтабаур коментира, че Любиц е живеел с родителите си, но също държи апартамент в Дюселдорф.

Той е бил запален бегач, който често е участвал в локални маратони.

Присъединил се е към Germanwings през септември 2013 година - директно от училище за пилоти на „Луфтханза" в Бремен. Смята се, че през септември 2013 година Любиц е получил сертификат за летене от Федералната авиационна администрация.

От клуб на летци, в който е членувал 28-годишният пилот отбелязаха в съобщение, че той членува от тинейджър и че е искал винаги „да реализира мечтата си да лети".

Вътрешното министерство на Германия съобщи, че според наличната информация той не е свързан с тероризъм.

Капитанът на катастрофиралия самолет в Южна Франция се казва Патрик С., съобщава „Билд".

Според германското издание капитанът е баща на две деца. Той има 10-годишен опит в „Луфтханза" и Germanwings. Повече от 6 хиляди летателни часa има с Airbus 320.

Бивш колега на капитана разказа пред френска медия, че той е бил един от най-добрите пилоти на „Луфтханза".

Припомняме, по-рано „Ню Йорк таймс”, позовавайки се на източници, съобщи, че малко преди да се разбие Еърбъс А320 на Germanwings единият от пилотите е напуснал кабината.