Единствения проект, който държавата може да сложи на масата като търговско предложение за чужди инвеститори, е продажбата на АЕЦ "Белене". Това заяви в ефира на bTV Богомил Манчев, собственик на компанията "Риск Инженеринг", която придоби скандална популярност преди година заради твърдения, че получава финансиране за охрана и надзор на "Белене", който реално към онзи момент е замразен.

Той предложи как да бъде популяризиран енергийния проект в чужбина и да се разбере в крайна сметка има ли желаещи инвеститори за него или не. По думите му държавата трябва да пусне обява в няколко международни вестника, като например "Файненшъл Таймс", където да презентира АЕЦ "Белене" и да изчака да види дали ще има интерес от страна на инвеститорите.

Аз доведох инвеститори, на които управляващите не дадоха шанс, оплака се Манчев. По думите му от тях бил поискан 200 милиона аванс, а ако се окажело, че "са се пошегували", този аванс нямало да им бъде върнат.

Богомил Манчев заяви, че има интерес към покупката на енергийния проект и то по условията, обявени преди години. Условията са за вещно право за строеж за 99 години, валиден ОВОС, който е валиден към момента, без държавни гаранции и без договор за изкупуване на енергията.

Има и вариант компаниите, които ще купуват ток от "Белене", да договарят цената всяка година, а не цените да се фиксират за по-дълъг период. Нито една от тях не е руска, категорично подчерта Манчев и допълни, че тези компании са готови  да купуват по 10 млн. мегаватчаса годишно.

Не трябва да сравняваме проекта "Белене" с този за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" и казуса "Уестингхаус", продължи Манчев темата за големите енергийни проекти у нас.

Проектът за 7-ми блок трябва да бъде реализиран на по-късен етап, след този за централата в Белене, смята експертът и подчертава, че има място и за двата проекта, но в различно време.

Той опроверга твърденията, че цената на АЕЦ "Белене" се е вдигнала, обяснявайки го с факта, че цената е една, но когато за нея се тегли заем, по който се плащат лихви, в края на периода общата сума винаги става двойна.

Богомил Манчев коментира и увеличението на цената на електроенергията у нас. По думите му, когато тя скочи двойно, тогава системата може да се стабилизира.

От думите на шефа на "Риск Инженеринг" стана ясно още, че негови фирми имат вложения в КТБ, които не са успели да изтеглят. Ако ми бяха казали, щях да ги изтегля. Но аз имам и кредити и депозити, могат да рефинансирам кредитите, но искам да се оправя по законен начин, защото не ми е известно друг да е успешен, коментира бизнесменът.

Той коментира и обвинението срещу него. По думите му има повдигнато такова, но все още няма завършена процедура. Манчев знае кой е подал сигнала срещу него, като го описа като човек, който искал да вземе бизнеса му, но е разбрал, че е твърде сложен и трудно би се справил с него. Същият човек бил "като хамелеон" и играел с тези, които са силните на деня.

Въпреки това бизнесменът отрече той и Цветан Василев, с когото се познават, да имат еднакви съдби. По думите му, последно се чул с банкера в края на май или началото на юни. Вметнал, че има някакви проблеми, без да влиза в подробности от къде идват, след което заминал за чужбина  и оттогава не са се виждали.