Да се създаде специализирано звено за разследване, специализирана прокуратурата и специализиран наказателен съд за дела срещу организираната престъпност. Това предлагат от ГЕРБ.

Идеите бяха представени на дискусия в Народното събрание, посветена на мерките за ефективна борба с организираната престъпност.
Анастас Анастасов, председател на вътрешната парламентарна комисия посочи, че в конституцията ни е записано, че чрез закон могат да бъдат създадени такива специализирани органи.

В предложението на ГЕРБ е да бъде създадена една за страната спецпрокуратура със седалище в София, както и една за страната, специализирана Апелативна прокуратура.
Те ще работят под ръководството на главния прокурор, обясни Анастасов.

Идеята на ГЕРБ е и да има и едно специализирано разследващо звено, което ще работи под ръководството на МВР и Главна прокуратура.
Също така се обмисля да бъде създаден и един специализиран апелативен съд със седалище в София.

Цветанов: Днес берем плодовете на импотентната съдебна система.
                              Още...

Тези спецструктури ще разследват пране на пари, организирана престъпност, трафик на хора, присвояване на средства от еврофондовете и др.
Целта на създаването на тези звена е гарантирането на непрекъснатост и бързина на процеса, посочи още Анатстасов.

В предложението на ГЕРБ е предвидено присъдите да се произнасят до 15 дни. Трябва да се прецени обаче как ще се избират съдиите и административните ръководители, какви ще са техните правомощия, както и как ще се избират съдебните заседатели. ГЕРБ предлага при назначаването на съдиите те да се атестират от Комисията по предложенията и атестиране към ВСС.

Това, което предлагаме, не е ново за съдебната ни практика", каза още Анастасов и припомни, че съществуването на военни съдилища се основава на същите принципи, допълни той.

Главният прокурор Борис Велчев от своя страна декларира подкрепата на прокуратурата за реализирането тази идея. "Имаме дефицит на възможности за противодействие на организираната престъпност", призна Велчев.

На идеите на ГЕРБ той гледа като на „надграждане на съществуващите досега практики".
Създаването на специализиран съд и от там на специализирана прокуратура и разследващо звено, ще помогне за едно по-добре специализиране на съдиите, прокурорите и следователите, смята още главният прокурор.

Трябва да направим подходящите инструменти, за противодействие на организираната престъпност", каза още Велчев. Той каза, че прокуратурата им годност да изпрати в специализираната прокуратура най-добрите и най-подготвените си кадри.

По време на дискусията бе представен и статистика за наказателните дела за организирана престъпност, разгледани през 2009 г. от Софийски градски съд.
Общият брой на раз гледаните дела е 232. Средно на един съдия се падат по 31 такива дела за месец. По делата за организирана престъпност за изминалата година са насрочени 1943 съдебни заседания.