Близки на жертвите от тежкия инцидент с полския правителствен самолет посетиха мястото, където той се разби преди година, съобщи euronews.

Припомняме, Ту-154 катастрофира при опит за приземяване на летището в руския град Смоленск на 10 април 2010 година. При инцидента загинаха всички 96 души на борда, сред които полският президент Лех Качински, съпругата му, политици и висши военни.

На днешната церемония присъстваха съпругата на полския президент Бронислав Коморовски, Анна Коморовска, официални лица и роднини на загиналите в инцидента.

Намираме се на място, което завинаги ще носи болката в нашите сърца и спомени. Не можем да променим нищо и да върнем времето назад. Можем само да помагаме един на друг, заяви полската първа дама.

По време на церемонията, състояща се в района на катастрофата, висш полски военен прочете всички имена на жертвите на тежката катастрофа. След това близките им, сред които и официалните лица, поставиха цветя на мястото на трагедията. По-късно полската делегация се отправи към Катинския мемориал, за да отдаде почит на избитите полски офицери през 1940 година.

Утрешният 10 април е обявен за национален траур в Полша.

Преди дни Русия предаде на полската страна нови материали за разследването на самолетната катастрофа. Полша страна е получила 14 тона с копия на материалите по делото. Засега Главната прокуратура на Русия не е определила срокове за предаването на останките на разбилия се правителствен самолет Ту-154.

На 1 април полската прокуратура обяви, че удължава с шест месеца разследването на самолетната катастрофа.