Предсрочни парламентарни избори предрече лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Мирише на дъжд, но мирише и на избори, при това не само на редовните след една година. Мирише много силно на предсрочен парламентарен вот", заяви той на площада в Джебел.

Доган участва в честването празника на града, като и на 23 години от майските събития през 1989 година по време на Възродителния процес.

По думите на Ахмед Доган ГЕРБ управлявали без визия, хаотично, силово, изхарчили резерва, натрупан от Тройната коалиция.

Той прогнозира, че следващите избори ще бъдат много трудни и може би най-скъпите в демократичната ни история. Защото този, който е свикнал да управлява по този начин, няма да прехвърли късмета на другия да управлява. Ще се бори със всички възможни средства, използвайки структурите на властта, само и само да продължи да управлява, подчерта Доган.

Лидерът на ДПС очерта и новата мисия на партията, като според него основният критерий е как да се оправи положението на конкретния избирател на ДПС.

Ако този въпрос ние не успеем да го решим, се поставя под въпрос и смисъла от съществуването на ДПС, изтъкна Доган.

По думите му, ако преди 23 години основна задача на движението е била да защити членовете си чрез гарантирането на основните права и свободи на човека, чрез запазването на етнокултурна идентичност на турското малцинство, сега проблемът за поминъка, за растежа и за заетостта е проблем номер едно.

В присъствието на турския посланик у нас Доган коментира, че малко се използват възможностите за контакти с Турция, тъй като целият политически елит на страната изпитвал страх от Турция и турското и мюсюлманското малцинство в страната.

По думите му тази реалност се възприема подсъзнателно като Пета колона, като санитарна зона и като рисков фактор за сигурността на страната. Новият поглед, който ние трябва да наложим в страната е, че Турция е огромна страна с огромен икономически потенциал, заяви Доган.