Болният преждевременно е преместен в моргата. По този начин председателят на Българска стопанска камара (БСК) Сашо Дончев описа актуалното състояние на казуса със злополучната Корпоративна търговска банка.

БСК представи меморандум на Експертния консултативен съвет по проблемите на икономическата група на КТБ. Всички известни факти и обстоятелства дават основания на членовете на съвета да смятат, че банката може да бъде оздравена и да продължи обичайната си дейност.

Те обаче призовават БНБ да си свърши работата.

„В момента, в който БНБ бездейства, никой друг не може да действа", заяви Дончев.

За работодателите и синдикати е изключително важна съдбата на фирмите, които имат депозити в КТБ.

Над 25 000 служители са в риск както от неполучаване на заплати, така и в спиране на работата, обявиха синдикатите. Дончев напомни, че това, което се случва днес с вложителите в КТБ, утре може да се случи с вложители на всяка друга банка.

Те предлагат пакет от мерки, по които банката да се оздрави и да се върне към нормалния си ритъм на работа.

Емил Хърсев, член на Експертният консултативен съвет също заяви, че няма никакви обстоятелства, които да налагат тази банка да бъде обявена в несъстоятелност. „Забелязваме, че има възможност тя да бъде оздравена и стабилизирана, но това не може да стане без външна подкрепа", подчерта той. Хърсев отбеляза, че оздравителните действия трябва да бъдат и в съзвучие с европейските правила.

Един от възможните варианти за излизане от ситуацията с КТБ е дъщерната й ТБ „Виктория" да възстанови дейността си незабавно. Това било потвърдено и от одиторите. БСК препоръчва собствеността върху ТБ „Виктория" да бъде придобита от държавната  „Българска банка за развитие".

Синдикатите категорично възразиха проблемите на КТБ да бъдат прехвърляни върху данъкоплатеца и бюджета. Стабилизирането на банката, по думите им, би могла да се случи без държавният бюджет или Фондът за гарантиране на влоговете да поемат разходи.

Синдикатите сигнализираха, че ако банката се оздрави, загубите ще са между 20-25%. Ако обаче КТБ фалира, загубите ще бъдат 90 на сто. Според бизнеса поставянето на КТБ под специален надзор, означава, че целта е банката да бъде оздравена.

Според тях сегашните акционери могат да осигурят капитал в подкрепа на банката. Не се използва и опцията за надзорно увеличаване на капитала, нито се обсъждат опциите банката да бъде „санирана" и да се обсъди поемането на част от риска на кредиторите на банката с негарантирани депозити.

Според Експертния консултативен съвет при сега действащото законодателство могат да се вземат наложителни, спешни оздравителни мерки.

Вицепрезидент на КНСБ Иван Кокалов заяви, че граждани и юридически лица са подкрепили меморандума. Днес в 14.00 ч. експертният съвет има среща с финансовия министър, на която ще го запознае с него.

Димитър Манолов предрече, че ако въпросът с окончателното решение на проблема се отложи за след изборите, нищо добро не чака следващата власт.