По желание на ДПС парламентарната здравна комисия отхвърли искането на здравното министерство да бъде създадена информационна база данни, в която да се вписват всички лица с психични отклонения, които са минали през лечение.
Въпросната база данни ще може да бъде използвана от медицинските регистри.

По думите на депутата от движението д-р Тунджер Кърджалиев, по този начин се накърняват човешки права.

В защита на искането си обаче министър Москов обясни, че и сега има такива регионални регистри с информация за психично болните българи.

"Да, но тяхното вписване е било по преценка на лекаря, а не задължително", отбеляза Кърджалиев.

Създаването на такава база данни подкрепи и председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. Според нея тя ще бъде от полза при ваденето на удостоверения за психично здраве на гражданите.

Все пак мнозинството депутати подкрепиха отпадането на този текст.

Парламентарната здравна комисия продължава с ударното разглеждане и на второ четене на промените в Закона за лечебните заведения.

Още от първите си работни дни след лятната ваканция депутатите от тази комисия се захванаха с нелеката задача за три заседания и до края на седмицата да успеят да приемат изцяло закона от общо седемдесет параграфа.

Припомняме, измененията в Закона за лечебните заведения са съществена част от подготвяната от кабинета „Борисов 2" здравна реформа. Една от най-сериозните промени, за които настоява министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, е възможността за сливане на няколко лечебни заведения в консорциуми.

Друга съществена новост, заложена в законопроекта, е създаването на Националната здравна карта. Задачата на тази карта ще е да покаже кои части на страната от какви и от колко болници се нуждаят. Болниците да бъдат задължени да предоставят комплексни грижи за пациенти с определени заболявания и за деца с увреждания и хронични заболявания, гласи един от вече приетите от парламентарната здравна комисия поправки.

Депутатите от тази комисия се съгласиха и със създаването на комплексни центрове за лечение на деца с увреждания и хронични заболявания, където пациентите ще получават медицинска помощ, без да бъдат хоспитализирани.

Народните избраници решиха да запазят изискването директорите на диагностично-консултативните центрове и болниците да са със завършена специалност „здравен мениджмънт".
Идеята на министър Москов, която не получи подкрепата на ресорната комисия, бе това изискване да отпадне, за да може да се разшири кръгът от хората, които биха могли да заемат директорското място в родните болници.

В болниците да не се осъществяват козметични услуги и процедури, гласуваха депутатите от парламентарната здравна комисия. Това обаче не се отнася за пластичната и възстановителна хирургия.