В декларация, разпространена до медиите, "Зелените" определят управлението на подалия оставка премиер Орешарски като "една унищожителна година за България", приветстват антиправителствените протести, продължили 400 дни като "събуждане на гражданското общество" и обявяват своите очаквания към новото служебно правителство, което бе назначено вчера.

Правителството, пишат те, трябва да осъществи честното провеждане на изборите и максималното париране на купуването на гласове и манипулиране на изборните резултати. Настояват Президентът и назначеният от него служебен Премиер да предприемат всички действия за изчистване на избирателните списъци и гарантиране на резултати, които прозрачно, честно и справедливо отразяват обществения вот.

Разчитат на стегнати, прагматични, професионални и обществено отговорни действия на правителството свързани с неотложните задачи по изпълнение на бюджета, повишаване на приходите в хазната както и по отношение на договорните процеси с Европейската комисия по финансовите и програмни въпроси до 2020 година.

Настояват още служебното правителство да се придържа стриктно в рамките на своите правомощия и да се въздържа от действия за разпореждане с имоти, бюджетни средства, големи сделки, излишно теглене на кредити и други, които е морално и отговорно да бъдат оставени на правителство назначено от легитимно избран парламент.

"Зелените" продължават да следват основните си цели - защита на околната среда, опазване на природните богатства и културното наследство, реформа в енергетиката, която да облекчи максимално домакинствата и същевременно да щади природата, реформа в здравеопазването и здравноосигурителната система, стимулиране на икономиката чрез развитие на средния и малък бизнес, биоземеделието, алтернативния туризъм и много други сфери, водещи и до разкриване на хиляди нови зелени работни места.

Те ще се борят за повече гражданско участие в управлението, промяна на изборните правила, условията за провеждане на референдуми и граждански инициативи, за медиен плурализъм и независимост на медиите.

Убедени сме, че това не са само наши цели, а целите на едно съвременно общество, което се грижи за всеки отделен човек, за неговата свобода, здраве, благосъстояние. Уверено следваме пътя за тяхното постигане - път, който искаме да извървим с все повече наши приятели и съмишленици. За този път ни трябва силна подкрепа, доверие и вяра, че има различна политика, се казва още в писмото на "Зелените".