Съветът за електронни медии (СЕМ) е отложил вземането на решение относно програмата на БНР в Кърджали за неопределено време. Искането на националното радио ще се обсъжда, когато регулаторът заседава в пълен състав, съобщават от ВМРО.

Припомняме, представители на партията присъстваха на днешното заседание на СЕМ. Те бяха водени от евродепутата и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Поводът бе, че като първа точна в дневния ред на заседанието бе обявено обсъждане на искане на Българското национално радио (БНР) за създаване на турска радиостанция.

Джамбазки предупреди, че националното радио създава предпоставки за сепаратизъм като желае да направи турска радиостанция. Искането е за разкриване на радиопрограма БНР-Кърджали, която да се излъчва в районите Кърджали, Хасково и Смолян. Програмата да е шестчасова, като три от нея да се водят на български, а другите три на турски. В мотивите си от БНР са записали постигане на интеграция на български граждани с небългарски произход.

Подадените документи напълно отговарят на Закона за радио и телевизия, заяви в позиция БНР. Още...

След като разглеждането на искането за БНР-Кърджали бе отложено, представителите на ВМРО се зарекоха, че ще присъстват и на следващото обсъждане. От страна на Ангел Джамбазки е дошла и заканата, че ако СЕМ разреши пускането на програма на турски език, той лично ще обжалва решението във Върховния административен съд.

От партията смятат, че пускането на програма на турски език по Българското национално радио щяло да бъде недопустима щета по конституционния ред на страната, както и опит за турцизиране на райони, където и един човек не говори турски, какъвто е Смолянска област.

Изтъква се още, че по цялото Черноморие се чуват само турски радиостанции и държавата от години не може или не иска да се справи в проблема.

В позицията си ВМРО подчертава, че създаването на регионални програми на чужд език е крачка към автономизация на части от страната. В този район, но от гръцка страна живеят цели области с български майчин език - български мюсюлмани. От ВМРО са възмутени, че вместо да се погрижат за това радио „Кърджали" да стига до тях, СЕМ и КРС решават „да облъчват на турски език" с държавни пари.