Всяка институция, всички представители на институции трябва да се стремят да си изпълняват служебните професионални задължения, водени в интерес на обществото и спазвайки върховенството на закона. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. По повод уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Всички сме равни пред закона, подчерта той.

Той изрази неодобрение по отношение на всеки, който е нарушил срокове, с които е възпрепятства обективното и справедливо правораздаване в разумните срокове.
Цветанов каза, че от всяка институция със съответните контролни органи и дисциплинарни производства трябва да бъдат предприемани действия, с които да се представи институцията в адекватен вид.

Той обърна внимание, че фокусът на вниманието обикновено е върху съдебната система, но никога върху това, което преживяват жертвите на престъпността и подчерта: „Когато няма правораздаване, ние всъщност създаваме предпоставка за липса на държавност, липса на институционалност."

Той каза, че няма личен конфликт с Мирослава Тодорова и че в общественото пространство мнението му било преескпонирано, но и припомни, че донякъде е запознат с жертвите по конкретни дела, свързани с Мирослава Тодорова.

„Има едно дело, което беше прекратено от Апелативния съд, защото всъщност 4 години и 9 месеца бяха забавени мотивите. А става въпрос за отвличане и това, което жертвите разбраха от апелативната институция е, че делото се прекратява поради изтекла давност. Извинявайте, но нека се погрижим поне един път и за жертвите на престъпността и нека ги сложим тях като приоритет, когато говорим за правораздаване", каза Цветанов.

„Не знам в коя институция ръководен служител или служител на висока позиция би притиснал деловодителя да отчита, че са предадени мотивите, а всъщност те да не са предадени", добави още Цветанов. За сравнение той посочи, че ако в МВР бъде забавено едно дисциплинарно производство или бъде датирано с фалшива дата това веднага възпрепятства разследването и е укоримо, и от прокуратура, и от всяка неправителствена организация.

Цветанов не се ангажира с позиция дали случаят с Мирослава Тодорова е трябвало да бъдат наказвани и административни ръководители, но подчерта, че институциите имат контролни органи и че при констатиране на слабости трябва да вземат адекватно действия.

„За мен е важно да с водим от справедливостта и когато някой трябва да бъде наказан, не да се прикриваме зад европейски доклад, който предстои да излезе, защото всяка институция трябва да си изпълнява своите задължения в съответните срокове и по съответната компетентност", каза още Цветанов.

По думите му съчетаването на доклада и събитието, което се случва може да се тълкува и като провокация. Премиерът според него е прав в оценката си. Цветанов не се нае да прогнозира как ще се възприеме случаят в ЕК, но предположи, че ще проявят разбиране, когато се запознаят с всички факти и обстоятелства.

В МВР за много по-малки нарушения образуваме дисциплинарни производства, изтъкна Цветанов и съобщи, че вчера е образувано досъдебно производство за това, че е установено, че един служител е гласувал два пъти на изборите 2011 - веднъж в болницата, където се е намирал и след това в депото, където е регистриран.

„Когато представляваш една институция, това не е привилегия, това не е имунитет, а това е допълнителна отговорност, с която се натоварва даден човек", подчерта Цветанов и заяви, че откакто е станал вицепремиер и вътрешен министър само се натоварва с отговорности.