Президентът на САЩ Барак Обама директно атакува председателя на Камарата на представителите на САЩ републиканецът Джон Бейнър, заявявайки, че той може да сложи край на „безразсъдното" спиране на работата на американското правителството само за пет минути, съобщи „Гласът на Русия".

Гласувайте, спрете този фарс и сложете край на „шътдауна" сега", каза Обама по време на реч в предградия на Вашингтон.

Обама подчерта, че Бейнър може да възстанови работата на правителството и да върне стотици хиляди хора на работа „само за пет минути", чрез прокарване на временен действащ бюджет.

"Председателят Джон Бейнър дори не иска да позволи да се гласува законопроектът с „да" или „не", защото той не иска да ядоса твърдолинейните в своята партия", подчерта американският президент.

Спиране работата на правителството няма нищо общо с „дефицита, разходите или бюджетите", смята той.

Колко по-дълго правителството не работи, толкова по-лошо ще бъде, подчерта Обама и допълни, че ако САЩ не платят разходите по дълга и изпаднат в банкрут, „целият свят ще има проблеми".

Американският народ избра своите представители, за да направят живота им по-лесен, а не по-труден", подчерта Обама.

Припомняме, срещата на американския президент Барак Обама с лидерите на Конгреса вчера завърши без съгласие по това как страната да излезе от бюджетната криза, в резултат на която федералното правителство частично спря работа. Бейнър вчера заяви, че Обама отказва да води преговори.

Във вторник, 1 октомври, федералните власти затвориха редица второстепенни ведомства. Не работят националните паркове, туристическите обекти, правителствените сайтове.

Това се случва за първи път през последните 17 години.

До това положение се стигна след като републиканците настояваха за промени в закона на Обама за здравеопазването, за да приемат средствата за държавната администрация.