Европейският съюз няма да провежда нови преговори по текста на споразумението за асоцииране и свободна търговия, което вече беше парафирано с Украйна. Това заяви говорителят на шефа на външната политика на ЕС Катрин Аштън, предаде РИА Новости.

Мая Кочиянчич заяви също, че Европейската комисия не е потвърдила за визитата на украинска делегация в Брюксел, която беше обявена от премиера на Украйна Микола Азаров.

Говорителят подчерта, че ЕС не е обсъждал компенсации, но е готов да обсъди различни аспекти от споразумението за асоцииране с Украйна и да даде подробен отчет на конкретните ползи за Киев при сключване на споразумението.

Тя поясни, че ЕС не е готов да започне нови преговори по текста на споразумението. Украинският президент Виктор Янукович, който е на визита в Китай, обяви вчера в телевизионно интервю, че Киев търси по-добри условия в споразумението с ЕС.

Междувременно около 200 протестиращи са блокирали централния вход на украинската правителствена сграда на улица „Грушевски". Те скандират „Оставка на Азаров!", „Коледно дърво за Янукович!" и „Слава на Украйна, слава на героите!".

Протестиращите не успяха да блокират входа на правителстваната сграда на улица „Садовая", тъй като е обградена от полицейски автобуси и служители на полицията.

Полицията не взема извънредни мерки по отношение на протестиращите. За тази сутрин е запланувана правителствена среща.

В същото време украински протестиращи твърдят, че контролират друга сграда в Киев, разположена на улица „Олеся Гончара", каза ръководителят на палатков лагер Андрей Паруби, цитиран от Интерфакс.

Той обаче не уточни дали протестиращите са обсъдили сградата или доброволно е минала под техен контрол, допълва кореспондент на Интерфакс.

Паруби допълни, че около 300 души има в сградата в момента.