Европейски активисти срещу готвеното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ забавят преговорите по сключване на договор за най-голямата зона за свободна търговия в света чрез обществена дискусия в интернет, която според официални лица от ЕС трябва да помогне за разрешаване на проблемните страни, съобщава Ройтерс.

От почти 150 хиляди заявени позиции в онлайн форума затова как да се защити бизнесът от несправедлива правителствена намеса, над 95% са от поддръжници на малки групи организации, които са враждебно настроени към сключване на подобно споразумение с Вашингтон, обявиха двама официални представители на ЕС.

Защитата на инвеститорите е сред един от най-спорните въпроси в готвения търговски договор, защото европейците се страхуват, че американските корпорации ще използват механизъм за разрешаване на диспути на ниво инвеститор-държава, за да оборят закони за храните и околната среда на ЕС на основа, че ограничават свободната търговия.

Онлайн консултацията подкопава плана на ЕС да предложи реално доказателство във връзка с опасенията за арбитражните съдилища и начините за справяне с тях. Задачата да има нова позиция на ЕС за преговори до ноември не може да бъде изпълнена, обявиха източниците, допълвайки, че има риск от по-голямо отлагане.

Преговарящите се надяват да приключат разговорите в края на 2015 година, но има признаци за нарастващ скептицизъм от двете страни на Атлантическия океан, въпреки че лидерите твърдят, че това споразумение ще помогне за възраждане на икономиката.

Публичната консултация не предостави ясно заключение по въпроса за инвеститорската протекция. Отлагания на решението са неизбежни, поясни дипломат от ЕС.

Много от отговорите в проучването на ЕС изглежда, че са автоматични или са попълнени форми от активисти, с което се поощряват гражданите на ЕС да отхвърлят арбитражната процедура в споразумението, отбелязва медията.