Броят на дарителите в България устойчиво расте, обяви президентът Росен Плевнелиев на дискусия в Полиграфическия комбинат.

Инициативата, организирана от в. "Труд", имаше за цел да посочи конкретни практики и проблеми при дарителството в страната и да разгледа решения за спомагане на благородната практика у нас.

Тази година рекорден брой деца ще получат подкрепа от дарителски инициативи, обеща президентът. Той подчерта, че активната благотворителност е черта на силното общество, защитаващо своите позиции и членове.

Плевнелиев изтъкна, че няма малки и големи дарители, а всеки е с голяма важност. Тук той не пропусна да вмъкне, че дарителството представлява не само помощ за хора в беда, но и подкрепа на хора с таланти.
В тази връзка държавният глава си призна, че е бил неспокоен за протичането на миналогодишната кампания "Българската Коледа", но е останал възхитен от резултатите й.

Той обеща да има още много подобни инициативи и похвали представителите на корпорации и фирми, присъстващи на дискусията, за тяхната активна помощ при благотворителни кампании. Миналата година бе рекордна за корпоративната социална отговорност, подчерта президентът. Стана ясно, че за миналата година даренията, направени от корпорации, неправителствени организации и частни лица, са били на стойност от 100 милиона лева.

Плевнелиев изтъкна, че са необходими не само средства, но и системни решения за проблемите, към които е насочено дарителството.

Той спомена, че за 2012 г. са променени някои пътеки на НЗОК и така се е улеснило лечението с дарителски средства на хора в нужда. Отпаднал е лимитът на деца, за които Българският дарителски фонд може да се грижи, също така отпадна и данъчното облагане с 20% на дарителски смс-и.
Президентът подчерта, че благодарение на решението на СЕМ от миналата година вече е допустимо електронните медии да съобщават имената на граждани и фирми, участващи в дарителски кампании.

Стана ясно, че въпреки големия напредък, който има страната ни в дарителските кампании, все още остават сериозни проблеми за решаване.

Илиана Николова, изпълнителен директор на фондация "Работилница за граждански инициативи", се обърна към президента с молба да работи върху проблема за данъчното облагане върху дарителски стоки.

Тя подчерта, че е нелогично корпорациите да имат 50% данъчно облекчение, ако даряват за държавата и едва 10% такова, ако даренията им са насочени за училища, фондации и частни лица.
Според нея е несправедливо и данъчното облекчение при граждански дарения да е едва 5%, когато жестът е еднакво благороден.

Дарителството за мен е процес, в който политическата класа не участва освен, ако не става въпрос за нейни партийни изгоди, подметна Николова, като така даде допълнителни насоки за размисъл на Плевнелиев.