Народното събрание гласува промени в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, които предвиждат удължаване с два месеца на срока за подаване на декларации за конфликт на интереси.

Вносителите, начело с Татяна Дончева, предложиха срокът за подаване на декларации от висшите държавни чиновници да бъде удължен с два месеца.

Според Татяна Дончева проблем възниква от забраната - лицата да заемат публични длъжности, както в случаи на несъвместимост със заеманата длъжност и кръга от свързани лица, чиито икономически и политически отношения трябва да се декларират.

Според вносителите на промените, законът създава сериозни трудности в практическото прилагане и тълкуване на текстовете.

Забраните за изпълнение на публични длъжности в случаите със заемана публична длъжност, кръгът свързани лица, чиито политически и икономически отношения следва да бъдат декларирани, според тях създават сериозни проблеми.

В същото време законът предвижда изключително високи глоби, изтъкна още в мотивите си Татяна Дончева. Става въпрос включително и за наказателната отговорност при невярно деклариране на обстоятелствата.

Против удължаване на срока на декларациите е председателят на ресорната комисия Олимпи Кътев.

След гласуването лидерът на ДСБ Иван Костов се обърна към управляващите с думите, че цялото общество ще плати за тяхната неспособност да се справят с един проблем, при положение, че цялата опозиция иска да съдейства за промените в този закон.

Декларации вече са подали вече президентът, вицепрезидентът, премиерът, целият Висш съдебен съвет и Сметната палата, част от депутатите.